Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

12. 09. 2022. 09:15 >> 09:13
2

NOVI BROJ 1

Vrijeme novih monarha, tenis izabrao Karlosa

Vrijeme novih monarha, i tenis je izabrao svog. Ne Čarls, već Karlos, i to najmlađi ikada. Bio je to 11. septembar za dugo pamćenje, ali znalo se još odavno da će biti.

Piše: Nebojša Šofranac

Toliko velikih događaja se finalizovalo na taj specifični datum. Od atletske sezone koja je vratila vjeru u rekorde, preko Belgijskog poletarca Evenpula koji sa 22 godine osvaja Vueltu za kraj sezone biciklizma, bitke Ferarija i Red Bula u kultnoj Monci, slavlja Hrvatskih vaterpolista, podviga italijanskih košarkaša, do enormnog svjetskog zlata italijanskih odbojkaša koji su sa mladom generacijom fenomena izašli trijumfalno iz pakla Katovica. Novi talas, novi vjetrovi. Tako je moralo biti napokon i u tenisu.

U Njujorku se desilo nešto što nikad nije. Na dan najveće tragedije, dok je datum 11.09.2001. bio ispisan pored mreže, izašla su dva momka od kojih jedan tada nije bio ni rođen, a drugi imao jedva dvije godine. Znak vremena koje prolazi. A, ulog nikad veći, obojica igrali za prvi mejdžor, za prvu slavu, a ujedno i za poziciju broj 1! To Njujork nikad nije imao, direktni duel za prijesto. Posljednji put neko je ovđe inaugurisan 2003, i to gle čuda "Komarac" Ferero, trener i mentor Karlosa Alkarasa, koji je tada izgubio finale od Rodika 3:0, ali noć ranije pobjedivši Agasija osigurao tron. Alkaras je tada imao 4 mjeseca života.

Ferero je te godine osvojio Rolan Garos, a od tada do sinoć samo je Nadal osvajao gren slemove za Španiju i to čak 22 od 2004. godine kad je prešao na listi Ferera i Moju, pa sve do sinoć Nadal je bio najbolje rangirani Španac punih 18 godina bez prestanka! A danas je to postao Karlos.

Bio je red na njega. Već ulaskom u finale ovog teškog slema kojim se završava sezona izjednačio je mladost Samprasa iz 1990. godine. Osvajanjem postao je najmlađi šampion ikad nakon Samprasa, samo mjesec mlađi od njega, a brojeći sve slemove mlađi su bili jedino Cang na Rolan Garosu 1989. i Beker na Vimbldonu 1985. sa 17, Vilander na RG 1982. i Borg na RG 1974. sa 18, kao i Nadal na RG 2005. koji je tek bio napunio 19. I eto, on ponavlja famoznu Nadalovu 2005. do kraja.

Stigao je na teren već u 9.45 ujutro, da se opusti. Igrao je tri uzastopna noćna meča do duboko u noć, a finale je morao igrati popodne. Ali ne po suncu već pod krovom, jer je padala kiša. Nakon blistave igre protiv talenta Brukzbija u trecem kolu dobio je samopouzdanje, ali koliko muke potom. U osmini je uspio proći sampiona 2014. Čilića 3:2, a znalo se da će biti teško kao u Montrealu. U četvrtfinalu još veći pakao, gubio je 2:1 od drugog super talenta Sinera, koji je servirao za mec u cetvrtom, imao mec loptu, imao sve. Prezivio je Karlos i to, i brejk Sinera sredinom petog seta. Od njega je u posljednje vrijeme gubio, a sad je dobio klasik od 5 sati i 18 minuta, drugi najduži meč u istoriji US Opena, znak sudbine. I Edberg je prije tačno 30 godina dobio taj rekordni maraton protiv Canga, a sjutradan protiv Samprasa odbranio titulu iz 1991. Ali i polufinale je bilo pakao. Naišao je na Tiafoa u životnoj formi, nakon epske pobjede nad Nadalom potpuno pustio ruku, viđeno je opet nađačavanje, obrti, spektakl, ponovo pet setova. I opet Karlos. Tri uzastopna maratona od 13 i po sati u zbiru! Iscrpljen fizicki i mentalno stigao je na finale, za razliku od Ruda. Zato mu je Ferero rekao da napada i skracuje poene.

Norvežanin je takođe bio u životnoj formi. Stigao u finale u naletu i takođe mogao postati broj 1. Ove godine za njega finale RG gđe nije mogao nista protiv Nadala i ovo u Njujorku koje je igrao dobro, ali zaprepašćujuće i dalje je najveći turnir što je osvojio ATP 250?!

Rud je formiran na Nadalovoj akademiji, zato su Toni i Rafa vezani više za njega, Toni je juče izjavio da se uzda u njega i da moze da naudi Alkarasu. Ponosni na njega jer stigao je na Majorku sa 12 godina.

Prvi set briljantan za Karlosa, dok je imao svježinu, savršeni udarci, i publika na njegovoj strani. Imao je brejk loptu za 3:2 u drugom setu, da već usmjeri meč, ali Rud je to spasio i onda dobio set 6:2! Tu se umor Španca već vidio, izuzetno bitni su bili savjeti Ferera jer koučing je legalizovan do kraja sezone. Govorio mu je da ne prebacuje na bekhend, da promijeni ritam.

Treći set je bio ključ svega, Rud je išao odmah naprijed, kod 5:4 imao i dvije set lopte, ali tinejdžer je po ko zna koji put pronašao snagu da preživi i u taj-brejku slavio 7:1! U četvrtom je bio maestralan, servirao kao šampion, nije bilo više dileme, 6:3.

Istorija je tako napisana, prvi gren slem sa 19 godina, i najmlađi kralj tenisa u istoriji. Nakon Tima i Medvedeva Njujork nastavlja da jedini njedri nove šampione.

Početkom godine Karlos je bio još daleko od top 10, ali se osjećalo da može puno. U Australiji je ispao već u trecem kolu od Beretinija, ali 10:8 u taj-brejku petog seta. Onda je osvojio Rio, da bi ga u Indian Velsu zaustavio neporaženi Nadal u epskom polufinalu. Oduševio je sve na proljeće kad je velemajstorski osvojio Barselonu, a potom i Masters Madrid gđe je u nizu savladao Nadala, Đokovica i Zvereva, najbolje igrace svijeta. Preskoćio je Rim, grabio ka snu na Rolan Garosu, ali tog 31. maja zaustavio ga je Zverev sa 3:1 u četvrtfinalu. Strašan meč, probao je da se vrati nakon 0:2, ali koliko je Zverev bio u formi viđelo se u čudesnom polufinalu s Nadalom, trajalo bi preko 6 sati da nije slomio nogu. Od tog dana Karlos je uzdrman, nije nista osvojio. Loše na travi, Siner ga je tukao 3:1 na Vimbldonu, pa je opet probao šljaku, ali gubi od Muzetija finale Hamburga i opet od Sinera finale Umaga. Ulazi sumnja. Samo je pogoršao stanje na Mastersima u Montrealu i Sinsinatiju, meč sa Polom doveo ga je skoro u depresiju, nestao je onaj mladalački osmijeh. Ali Njujork je bio renesansa.

Pomoglo je to sto je Nadal ispao u osmini, s Nadalom u polufinalu i rekordom u igri bilo bi preteško. To što nije bilo Đokovica ni Zvereva, i sto je dosadašnji br 1 Medvedev ispao već u osmini od Kiriosa. Onda su mnogi tipovali na preporođenog Kiriosa, ali njega je u pet setova zaustavio treći Rus Hačanov, zvani Kalašnjikov. Nije tako imao teniske legende protiv sebe Karlos, ali ipak jeste seriju legendarnih mečeva.

Ove godine odigrao je već 60 duela, i u svakom je uzeo makar set! Niko ga nije dobio 2:0 ili 3:0, on je uvijek tu. Još jedan rekord. Sad ovu slavu treba nositi na leđima, odmah je rekao da ne želi da se probudi iz sna. A bila mu je nekako predodređena.

Nadal je odmah čestitao tvitom, rekao mu da je ovo samo početak blistave karijere, ali i da je ponosan na Ruda.

Alkaras je sad prvi, Rud drugi, a Nadal treći, jer ne priznaju mu 820 bodova sa Vimbldona. Do kraja sezone on ne brani ništa, ali ne zna se kad se vraća, Karlos sanja da ostane br 1 do kraja. Odmah sad ide Dejvis kup Spanija-Srbija u Valensiji, Nadal i Đokovic ne igraju, Karlos igra! Iako ga je Ferero molio da preskoči jer je iscrpljen.

Nova lista bilježi i drastičan pad Medvedeva, Zvereva, Aliasima i Đokovica koji mora što prije da se vrati u ritam. Teniski svijet čeka nastavak trke između Nadala i njega, ali mladići koji su sada zaposjeli vrh imaju već jasnu fiziološku prednost, toliko su mlađi da ce njihove šanse neminovno rasti svakim narednim gren slemom. Do kad će legende moci da zaustave vrijeme, i šta će moci sada već "srednja generacija" Medvedeva, Zvereva, Beretinija, Cicipasa i Tima? Next stop Australia, januar.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније