Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

S.Čabrilo

08. 08. 2022. 14:09   >>  14:13

SMJENA SAVOVIĆA

Početak tenerske vrteške u crnogorskom fudbalu

Treće kolo MeridianBet prve lige ostaće upamćeno po raskidu saradnje Milije Savovića i Sutjeske, više nego po pobjedi Dečića u derbiju Pod Goricom 2:0. 

Dakle, počela je trenerska vrteška, prosječan crnogorski prvoligaš u sezoni promjeni dva do tri trenera. Rijetko ko završi sezonu u klubu u kojem je i počeo, a trajanje duže od jednog prvenstva je uglavnom nemoguća misija. Zašto je to tako? Valjda jer je najlakše otpustiti trenera pod plaštom loših rezultata.

Sutjeska je prethodne sezone dominantno osvojila titulu, pa je i pripreme za nastup u evropskim kvalifikacijama mogla započeti ranije, već tokom proljeća. U saopštenju kojim se objašnjava raskid saradnje sa Savovićem navodi se da je klub imao velike ambicije u Evropi. Logično je pitanje onda za klub zašto je dozvolio egzodus najboljih igrača ili zašto možda ti najbolji nijesu željeli da ostanu kraj Bistrice, pa makar još dva ili tri mjeseca koliko potraje evropska priča?

Tim za evropske duele u julu se ne pravi mjesec dana ranije sa 10 novajlija. Ljetos su Nikšićani ostali bez udarnih igli Janjića i Jovovića, u srcu veznog reda nema više Bubanje, štoper Drešković je takođe napustio klub. I tandem napadača Marković - Nikač je promjenio dres. Srednjak Čagas sada diktira igru Petrovca u nikad ambicioznijoj sezoni. U prevodu, tim sa stadiona kraj Bistrice, ostao je bez polovine startnih 11 koji su uzeli titulu. Sve to je u direktnoj suprotnosti sa proklamovanom velikom ambicijom upravnog odbora.

Velika ambicija nije ni kada vam jedan od glavnih igrača - reprezentativac, ima izlaznu klauzulu od 70-ak hiljada eura, koju je neko ispregovarao. A neko je dogovarao i dolaske novih pojačanja, Nenova i Konrada, kao momaka koji imaju zavidnu biografiju i iskustvo. Koliko su pokazali najbolje govori situacija u kojoj Bugarina nema u sastavu za dva meča domaćeg prvenstva i sa kojim se  pregovara o prijevremenom prekidu saradnje. Konrad će dobiti još jednu šansu, ali je pitanje, da li je neko uživo gledao ovaj dvojac i koliko puta ili je nečija riječ i youtube video bio dovoljan ? Oće li još neko uz Savovića odgovarati ? Ako je Konrad bio nekad u mlađim kategorijama Fejnorda ne znači da je bolji od recimo Fausta koji je igrao niželigaški fudbal u Argentini. Ako bi biografije igrale fudbal, onda bi Mornar bio unaprijed krunisan kao tim sa bivšim fudbalerima Espanjola, Partizana, Olimpijakosa, turskih, izraelskih i poljskih klubova, ali svi znamo da Barani ne mogu osvojiti prvenstvo. Ljetos mi je Savovic tokom pripremama na Zlatiboru kazao da Faust, koji je dominirao proljetos, a slično je krenuo u Petrovcu, nije tip igrača koji bi se uklopio u zamišljeni sistem stranaca. Kako sada izgleda, i ostanak Markovica ili Nikaca bio je bolja opcija od dovođenja internacionalaca.

Ambicija kluba da ostvari dobar rezultat u evropi podrazumijeva i kvalitetne pripreme. Godinama je baza naših klubova Zlatibor, što nije sporno, ali ako se želi napredak, protivnici ranga Novog Pazara, Radnika iz Surdulice, lučanske Mladosti, nijesu reper za ono što čeka na međunarodnoj sceni. Da biste bili bolji morate se takmičiti sa jačim od sebe, da igrači osjete šta znači igrati sa ekipama koje su redovne u evropskim takmičenjima, prije nego li im očitaju lekciju u zvaničnim utakmicama. Ali, svaku politiku kluba kreiraju oni koji ga vode, trener je često samo izvršilac posla, čija odgovornost, baš kao i Savovićeva, nije upitna za igru na terenu jer je prihvatio da radi, tj. nastavi posao u postojećim uslovima. Ambicije Nikšićana su, bez obzira na promjenu na klupi, I da odbrane titulu što će bti izuzetno teško, pogotovo ako se desi, što nije isključeno, da do kraja prelaznog roka dres razduže Eraković i Matanović za koje postoji interesovanje iz inostranstva mejsecima unazad.

Fudbalska javnost sada već nagađa ko bi mogao uz Savovića biti sljedeći smjenjeni ili sporazumno razrješeni trener u prvoj ligi. Blizu iste sudbine je i Aleksandar Nedović, nakon ispadanja iz Evrope, Budućnost je jedini tim na tabeli koji nema bod i drži fenjer. I Nedović je izgubio važne igrače između dvije sezone, a onda I najboljeg samo dan pred evropsku premijeru, Igora Ivanovića, igrača oko kojeg se na pripremama gradila taktika za predstojeću sezonu. Kada se taktičke zamisli I planovi uruše preko noći nije lako naći alternative. Pogotovo kad igrači koje predstavljate kao pojačanja to u praksi nisu. Pompezno najavlajeni đak CSKA Moskve Adams još nema zvanične minute, Lusero nije pokazao ništa, Ignjatović se osim gola protiv Lapija nije previse proslavio. A ko zna hoće li do kraja avgusta u plavom dresu biti I mladići Mijović i Đukanović ili će preko granice. Nedoviću će se vjerovatno suditi idućeg vikenda na gostovanju Rudaru, a sve osim 3 boda moglo bi biti nepovoljno za aktuelnog stratega.

Crnogorski klupski fudbal ima i previše problema koji se nikada neće rješiti smjenama trenerama i konstantnom vrteškom na klupama bez ikakvog dužeg plana i strategije. Ponekad se čini da duže od sezone na klupama naših klubova ne bi sastavile ni najveće trenerske veličine ove igre.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније