Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

01. 05. 2022. 07:10 >> 17:28

PRODUŽETAK

Ostav(k)a

Ostavka, kao šlajm, zastane u grlu. Često se traži, rijetko daje. Kako ostavka, tako i ostalo. Moral, koji nema množinu, nalaže suprotno.

 

Piše: Milan Jovanović

 

Navika je jedna muka, a odvika stotinu. Potrudili smo se da i ovu narodnu izreku održimo, sačuvamo, poduprijedimo, unaprijedimo...

Namještaj

Svaki komad namještaja ima svoju svrhu, pa makar da kupi prašinu. Samo, praktično, fotelja, statusnu simboliku. I dijete se odvoji od majke, čovjek od fotelje teško. "Zalijepi" se stražnjični dio tijela, uhljebi se... Ruše se fiziološki postulati da hrana ulazi na usta.

Svezani jezik

Brzalice se u djetinjstvu savladaju, "jezikolomke" u kasnijim godinama, nauči se i poneka tuđica, pa metnuli je, bar, gdje joj nije mjesto da bi se dosegla piramidalna uzvišenost kod nemuštih. Samo je leksema OSTAVKA toliko strana, nedokučiva čovjekovom jeziku, kroz koji prođe mnogo ispljuvaka i izbljuvaka. Ostavka, kao šlajm, zastane u grlu. Često se traži, rijetko daje. Kako ostavka, tako i ostalo. Moral, koji nema množinu, nalaže suprotno.

Odluka

Dobili smo, ipak, jednu u petak, kad već za više od godinu nijesmo direktora. Dužnost se vršila i izvršila. Odluka donešena da se dodijeli iz narodne kuhinje. Neko da kašikom zahvati, neko da prstom lizne. Iz drugog pokušaja. Ni prvi, niti drugi valjan. Nije bilo kuso, ali se ne ispravi. Za dalje nema vremena. Potrebna je infuzija za život na aparatima. Zadovoljni ćute. Ostali, pak, škrguću. Empatija ne postoji. Samo simpatija prema ugovoru i novcu. Svako svoje.

Alatke

Sport nam je i sada i godinama unazad ostava u kojoj, najčešće, ne nađemo ono što je potrebno. Razbacane alatke majstora. Saplitanje i po starom, dobrom običaju, psovka. Ni šegrti ih ne sastaviše po redu da bi bilo u redu. Bijeli sport je bio sinonim džentlmenstva i buržoaskog kružoka. Da li je spojivo? Zajednički im je reket. Voda je sinonim za život. Skvašeno odijelo preko kupaćih gaćica izaziva neprijatnost. Budući, a nekadašnji, trebalo bi u proširenoj ostavi za ispravku da zna - koliko i do kada može. Nije naodmet ni nošenje džepnog kalendara.

1. maj bi, konačno, mogao kao šibom da nas opomene, ne ždijte nove vatre i ne dozvolite bulimiju i ćumurštinu u želucu. To nije rad.

(Tekst je stav autora)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније