Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

28. 10. 2024. 12:47 >> 14:29
Čitaj mi:

BUDUĆNOST FUDBALA U NAŠOJ ZEMLJI

Strategija FSCG dobila podršku UEFE: Novo poglavlje grassroots fudbala u Crnoj Gori

Četvorogodišnja strategija razvoja fudbala u Crnoj Gori, podržana finansijama i ekspertizom UEFA-e, pruža dječacima i djevojčicama nove prilike da sanjaju o fudbalskoj budućnosti, prenosi zvanični sajt UEFE.

Krovna kuća evropskog fudbala bavila se fudbalskim festivalom za dječake i djevojčice u našoj zemlji, kao i novim principima i planu u razvoju osnova grasroots fudbala u Crnoj Gori. 

Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) otvorio je novo poglavlje i napravio prve korake ka razvoju i budućnosti fudbala u zemlji usvajanjem četvorogodišnje strategije za grassroots fudbal i organizovanjem prvog fudbalskog festivala za dječake i djevojčice uzrasta od osam do 14 godina.

Prvi vikend, održan 12-13. oktobra, bio je veliki uspjeh, jer se oko 2,500 mladih igrača iz 52 kluba okupilo u četiri crnogorska grada na događajima nazvanim "Đetić igra" i "Đetić zabava". Igra i zabava su osnovni principi nove inicijative FSCG-a za grassroots fudbal.

"Želimo da promovišemo drugačiji pristup treninzima i shvatanju fudbala uopšte", objasnio je Nikola Prentić, menadžer za grassroots fudbal u FSCG-u. "Do sada su rezultati bili u centru pažnje, čak i za ovu starosnu grupu, a smatramo da to nije pravi pravac", kazao je on za sajt UEFA.

Ravnoteža između takmičarskog duha i uživanja

Saša Ivanović koji je posljednjih 20 godina trenirao najmlađe uzraste u FK Arena Podgorica, posmatrao je svoje mlade igrače kako pokazuju svoje vještine i strast prema fudbalu na mini-terenu.

"Drago mi je što je počela nova priča i novi pravac, jer iz iskustva znam da djeca u ovom uzrastu ne mogu pokazati sve što znaju kada razmišljaju o rezultatima i plasmanu," rekao je Ivanović. "Dobro je imati takmičarski duh, ali najvažnije je da razviju ljubav prema fudbalu, da igraju slobodno i uživaju u igri – driblanju i postizanju golova, a ne samo u pobjeđivanju. Ovaj region je pun talenta, i vjerujem da će ovaj pristup pomoći da se taj talent bolje razvije. Plodove ovog rada vidjećemo u budućnosti."

Luka Tiodorović, bivši mladi reprezentativaac Crne Gore, koji je zadužen za implementaciju projekta u ime FSCG-a, oduševljen je novom strategijom i impresioniran onim što je vidio na prvom festivalu.

"Predivne scene, toliko radosti i osmijeha na jednom mjestu," rekao je Tiodorović. "To je ono što djeci treba – da jednostavno uživaju u fudbalu i sanjaju. Svi uključeni u ovu priču iz našeg nacionalnog saveza, klubova i treneri su na istoj misiji: da utramo put za djecu i obezbijedimo im svijetlu budućnost u fudbalu."

Fudbal dostupan svima

Prvi cilj u sprovođenju strategije je učiniti fudbal još popularnijim i dostupnijim svima.

"Fudbal je već naš najpopularniji sport, ali vjerujemo da možemo povećati broj dječaka i djevojčica koji žele da igraju," dodao je Prentić.

"Zato je važan dio naše strategije fokus na školskom fudbalu, jer iz te populacije možemo proširiti našu bazu. Mi smo mala zemlja i moramo 'boriti' za svakog dječaka i djevojčicu. Učinićemo sve što možemo da svakom djetetu i svakome ko voli fudbal omogućimo da igra ovu prelijepu igru. Nadamo se da ćemo dostići ukupno 20.000 učesnika do kraja ovog projekta, što bi bio impresivan broj s obzirom na veličinu naše zemlje."

UEFA podržava raznovrsrnost

Crna Gora ima oko 600,000 stanovnika, a FSCG želi angažovati lokalne i nacionalne partnere kako bi projekat mogao da funkcioniše širom zemlje. Trenutno nema dovoljno adekvatnih terena za sprovođenje svega što je planirano, ali UEFA pruža finansijsku podršku i savjete kako bi projekat bio uspješan, sa izdvojenih milion eura za infrastrukturu, opremu i implementaciju u naredne četiri godine.

Prentić je takođe istakao da se posebna pažnja posvećuje fudbalu za djevojčice, a FSCG nastavlja sa implementacijom UEFA Playmakers projekta – koji uključuje osnovne škole iz cijele Crne Gore – kao dio svoje strategije za grassroots fudbal. Stvorena je i mini-liga za djevojčice uzrasta od šest do devet godina, koja okuplja 13 klubova i oko 130 igračica.

"Naravno, ima djevojčica u ovom uzrastu koje žele da igraju fudbal, i mi smo im to omogućili. One su potpuno ravnopravne u ovom projektu," rekao je Prentić, koji zajedno sa mladim igračima širom zemlje, gleda u svijetlu budućnost crnogorskog fudbala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније