Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

15. 10. 2024. 11:15 >> 11:15
Čitaj mi:

PRIMAO OKO 2 MILIONA GODIŠNJE

Novi vlasnici Junajteda otpustili Ser Aleksa Fergusona

Mančester Junajted, čiji su novi suvlasnici INEOS, nastavlja sa programom smanjenja troškova ukidanjem višemilionskog godišnjeg angažmana za Sir Aleksa Fergusona, najuspješnijeg menadžera u istoriji kluba, prenosi "Atletik".

Nakon što je napustio poziciju menadžera 2013. godine, čime je završio 26-godišnju vladavinu tokom koje je osvojio 38 trofeja, Ferguson je ostao globalni ambasador kluba i direktor, primajući godišnju platu.

Jedini zvanični opis Fergusonovih usluga kao ambasadora kluba može se naći u računovodstvenim izvještajima iz 2014. godine, u dijelu koji se odnosi na transakcije sa povezanim stranama, gdje je navedeno da je Škot potpisao ugovor 17. oktobra 2013. godine, prema kojem je postao globalni ambasador i za svoje usluge primao 2,16 miliona funti (2,82 miliona eura), što je bio dogovor koji je trajao više od decenije.

Ferguson je ostao direktor Junajtedovog fudbalskog odbora, koji već duže vrijeme izgleda kao uglavnom ceremonijalno tijelo. U njemu su ranije bili Sir Bobi Čarlton (prije nego što je preminuo 2023. godine), kao i bivši izvršni direktor Dejvid Gil i neizvršni direktor Majkl Edelson. Ferguson nije član zvaničnog odbora kluba, koji čine šestoro Glazera, suvlasnik INEOS-a Džon Ris, predsjednik INEOS Sporta Rob Nevin, kao i dvojica nezavisnih direktora Robert Leitao i Džon Huks.

INEOS je iscrpio sve mogućnosti za smanjenje troškova, što ih je navelo da se fokusiraju na klupske obaveze prema Sir Aleksu Fergusonu, koji ima 82 godine i još uvijek redovno prisustvuje utakmicama iz lože za direktore, kako na domaćim, tako i na gostujućim mečevima.

Međutim, na sastanku licem u lice na Old Trafordu, osnivač i izvršni direktor INEOS-a, Sir Džim Ratklif, rekao je Fergusonu da klub nastoji smanjiti troškove i da više nije spreman da nastavi isplate. Izvori iz Junajteda navode da je stvar riješena prijateljski i da će Ferguson ostati neizvršni direktor u klubu te da će i dalje biti dobrodošao na utakmice.

Većinski vlasnici kluba, porodica Glazer, ranije su bili zadovoljni što su odobravali plaćanja Fergusonu. Prema izvorima upoznatim s razmišljanjem Džoela i Avrama Glazera, koji su najistaknutiji članovi porodice u klubu, oni vjeruju da mnogo vrijednosti koju klub nastavlja da generiše duguje Fergusonovom radu i nasljeđu, zbog čega mu nisu zamjerili na velikodušnom sporazumu nakon njegove penzije. Ferguson se takođe nikada nije pridružio horu bivših zaposlenih Junajteda koji su javno kritikovali upravljanje porodice Glazer.

Ferguson, za koga njegovi saveznici kažu da je bio tužan zbog otpuštanja bivših kolega i prijatelja na Old Trafordu tokom širokih rezova radnih mjesta, neće primati isplate od Junajteda nakon završetka ove sezone.

Od kada je preuzeo dio kluba, Džim Ratklif je otpustio 250 ljudi koji su bili zaposleni u Junajtedu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније