Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

15. 10. 2024. 10:50 >> 10:51
Čitaj mi:

PRVI U ISTORIJI ITALIJE, ČETVRTI U SVIJETU

Dinastija Maldini: Tri generacije italijanskih reprezentativaca

Igrao se 73. minut meča Italija-Izrael na popularnom "Friuliju" kada je selektor "azura" Lućano Spaleti zamijenio Đakoma Raspadorija i umjesto njega uveo napadača Monce, Danijela Maldinija.

Tačno 22 godine i 118 dana nakon što se njegov otac, Paolo Maldini, oprostio od dresa nacionalnog tima, njegov sin je debitovao za A tim Italije.

Relacija otac-sin u fudbalu nije rijetka pojava, ali kod Maldinija, Danijele je izdanak treće generacije koji nosi nacionalni dres.

Njegov djed Ćezare takođe je igrao za reprezentaciju, a interesantno je da je od njegovog posljednjeg nastupa prošlo tačno 61 godina i 1 dan u odnosu na Danijelov.

Prvi put u istoriji italijanskog fudbala jedna porodica daje tri generacije fudbalera za nacionalni tim.

U svijetu samo tri slučaja poput porodice Maldini

Svjetski fudbal je dao mnogo otac-sin tandema koji su igrali za svoje reprezentacije, međutim, situaciju sa tri generacije bilježimo samo u još dva slučaja.

Španija ima porodicu Alonso.

Markos Alonso, koji se proslavio kao fudbaler Čelsija, a od ove sezone igra veteranske dane u Selti, sin je Markosa Alonsa Penje, fudbalera Barselone i Atletiko Madrida, koji je tokom 80-ih igrao 22 puta za "furiju".

Penja je sin Markitosa, legendarnog defanzivca Real Madrida, koji je sa "kraljevskim klubom" osvojio pet titula prvaka Evrope, dok je tokom 50-ih godina prošlog vijeka dva puta nosio dres Španije.

Na Islandu imamo slučaj porodice Gudjonsen.

Arnor, legenda Anderlehta, kasnije je igrao za Bordo i mnoge druge klubove, a punih 18 godina igrao je za reprezentaciju Islanda. Njegov sin Eidur, poznat po nastupima za Čelsi i Barselonu, nastavio je očevim stopama.

Njih dvojica su prvi tandem otac-sin koji su istovremeno igrali za reprezentaciju.

Bilo je to 24. aprila 1996. godine, kada je na meču Island-Estonija 17-godišnji Eidur zamijenio svog oca Arnora.

Eidur ima tri sina, od kojih su dvojica već skupila dobar broj mečeva za A selekciju Islanda. Sven Aron i Andri već su krenuli stopama oca i djeda, a očekuje se da će i treći sin, Danijel, koji ima 18 godina, zaigrati u jednom trenutku.

Kompletna porodica Gudjonsen igra u napadu.

Treći slučaj je porodica Vais iz Slovačke, simptomatična po tome što djed, otac i sin dijele isto ime – Vladimir.

Djed je igrao na poziciji štopera, i sa tadašnjom reprezentacijom Čehoslovačke osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine.

Njegov sin, koji je igrao u veznom redu, nastupao je i za Čehoslovačku i za Slovačku, bio je selektor Slovačke, a danas trenira Slovan iz Bratislave.

Unuk, čiji je talenat prepoznao Mančester Siti, nikada nije do kraja opravdao očekivanja, ali je uvijek igrao na vrhunskom nivou za reprezentaciju Slovačke, za koju je nastupio 77 puta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније