Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

14. 10. 2024. 14:04 >> 14:04

Fudbaleri Nigerije preživljavaju horor u Libiji: Napušteni aerodrom, 12 sati bez sna, odbijaju da igraju

Pravi horor scenario je zadesio fudbalsku reprezentaciju Nigerije koja je trebala da igra protiv Libije utamicu kvalifikacija.

Kapiten reprezentacije Vilijam Trost-Ekong izjavio je da će njegov tim odustati od utakmice koja je trebala da se igra sjutra veče, nakon što su proveli preko 12 sati zarobljeni na napuštenom aerodromu u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Trost-Ekong, koji ima 31 godinu, tvrdi da je tim preusmjeren sa međunatodnog aerodroma na aerodrom na kojem su bili bez pristupa hrani, piću ili telefonskoj vezi, navodno kao pokušaj psihološke manipulacije prije kvalifikacione utakmice za AFCON 2025.

Libijska fudbalska federacija (LFF) odbacila je tvrdnje o "nečasnoj igri ili sabotiranju".

Trost-Ekong je takođe optužio da je ekipa bila onemogućena da se smjesti u hotel i da su bili prisiljeni da pozovu nigerijsku vladu da ih spasi, nazivajući cijelu situaciju "sramotnom".

"12 sati na napuštenom aerodromu u Libiji nakon što je naš avion bio preusmjeren tokom slijetanja", napisao je Trost-Ekong u ponedjeljak ujutro.

"Libijska vlada je poništila naše odobrenje za slijetanje u Bengazi bez ikakvog razloga. Oni (Libija) su zaključali kapije aerodroma i ostavili nas bez telefonske veze, hrane ili pića. Sve to da bi igrali psihološke igre", kazao je kapiten "Super orlova" pa dodao:

"Doživio sam mnoge stvari igrajući van Afrike, ali ovo je sramotno ponašanje. Čak je i tunižanski pilot, koji je srećom uspio da izvede posljednju promjenu na aerodromu koji nije bio pogodan za slijetanje našeg aviona, rekao da nikada nije doživio nešto slično. Po dolasku pokušao je da pronađe obližnji aerodrom kako bi odmorio ekipu, ali su mu svi hoteli odbili prijem, opet po nalogu vlade. On je mogao da spava, ali nijednom članu nigerijske ekipe nije bilo dozvoljeno. Vratili su se da spavaju u avionu koji je sada parkiran."

On je kazao da su pozvali vladu Nigerije da intevreniše, a da su oni odlučili da ne izađu na teren. O tome su obavijestili CAF koji su pozvali da sprovede istragu.

"U ovom trenutku pozvali smo nigerijsku vladu da interveniše i spasi nas. Kao kapiten, zajedno sa timom, odlučili smo da nećemo igrati ovu utakmicu. CAF treba da pogleda izveštaj o onome što se ovde dešava. Čak i ako odluče da dozvole ovakvo ponašanje, neka uzmu bodove. Mi nećemo pristati da putujemo bilo gdje putem, čak ni uz obezbjeđenje jer ovde nije sigurno. Možemo samo da zamislimo kakav bi bio hotel ili hrana koja bi nam bila obezbijeđena ako nastavimo."

Pored Trost-Ekonga, i igrači poput Viktora Bonifejsa iz Bajer Leverkuzena, Wilfreda Ndidija iz Lestera, i drugi kritikovali su Libiju i pozvali CAF da preduzme akciju.

Napadač Galatasaraja, Victor Osimhen, koji nije bio dio ovog tima, dodao je da je doživeo sličnu situaciju kada je igrao za svoju zemlju u selekciji do 17 godina.

U odgovoru na situaciju, iz Libijskog fudbalskog saveza (LFF) su rekli da "čvrsto odbacuje bilo kakve tvrdnje koje sugerišu nečasnu igru ili sabotiranje u ovoj situaciji".

"Imamo najveće poštovanje prema našim nigerijskim kolegama i želimo da ih uvjerimo da preusmjerenje njihovog leta nije bilo namjerno. Ne postoje osnove za optuživanje libijskih sigurnosnih timova ili Libijske fudbalske federacije da su namjerno organizovali ovaj incident. Ovakvi postupci su u suprotnosti sa našim vrijednostima i principima."

Problemi koji su nastali danas dolaze nakon što je kapiten Libije, Faisal Al-Badri, prošle sedmice tvrdio da su oni u Nigeriji bili podvrgnuti lošem tretmanu. Nigerijska fudbalska federacija (NFF) odbacila je Al-Badrijevu izjavu i tvrdi da je LFF organizovala sopstveni prevoz dok su bili u Nigeriji.

Nigerija je pobijedila Libiju rezultatom 1:0 na "Gadsvil" stadionu prošlog petka, zahvaljujući golu Fisaja Dele-Baširua u posljednjim trenucima meča.

Revanš i cijela situacija na relaciji Nigerija-Libija će se rješavati za zelenim stolom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније