Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

N. N.

18. 09. 2024. 12:01 >> 12:18
Čitaj mi:

TUGA U ITALIJI

Preminuo Toto Skilaći

Italijanski fudbal je opet zavijen u crno - preminuo je Salvatore Toto Skilaći, napadač koji se proslavio na Mundijalu 1990. godina na Apeninima.

Bivši fudbaler Mesine, Juventusa, Intera i japanske Džubilo Ivate, umro je u 60. godini nakon što nije mogao da prebrodi kancer debelog crijeva.

Činilo se da je Skilaći reagovao na liječenje posljednjih dana, mediji su izvještavali o blagom, ali stalnom poboljšanju, ali se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo posljednjih nekoliko sati i pomoći nije bilo.

Fudbaler rođen u Palermu 1964. godine je kao najbolji strijelac Serije B u dresu Mesine u sezoni 1988/1999. stigao u Juventus.

U svojoj prvoj sezoni u Seriji A je tresao mreže 15 puta, osvojio Kup Italije i UEFA kup, ali je u sastav Azelja Vićinija za Mundijal upao u posljednji čas, kao zamjenu Đanluki Vijaliju i Andrei Karnevaleu.

Na prvoj utakmici protiv Austrije, 9. juna 1990. na Olimpijskom stadionu u Rimu, ušao je u 74. minutu umjesto Karnevalea i već u 78. dao gol za pobjedu.

Protiv Čehoslovačke su meč počeli on i Roberto Bađo i golovima izborili mjesti startera, a omaleni Sicilijacan je davao golove protiv Urugvaja u osmini finala (1:0), Irske u četvrtfinalu (1:0), kao i u porazu od Argentine nakon penala (4:3, u regularnom toku 1:1).

Bajku je, ipak, kompletirao u duelu za bronzu, kada je u 86. minutu realizovao penal za pobjedu nad Engleskom (2:1).

Bio je najbolji strijelac tog Mundijala sa šest golova, ali je poslije toga postigao samo jedan na preostalih osam utakmica u dresu "azura".

Skilaći je još jedan iz generacije igrača koji su obilježili devedesete godine u italijanskom fudbalu koji je prerano preminuo od kancera, nakon Siniše Mihajlovića i Vijalija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније