Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

09. 09. 2024. 10:12 >> 11:39
Čitaj mi:

Skener protivnika "hrabrih sokolova":

Vels - prvi ciklus "zmajeva" u post Bejl eri

Fudbaleri Crne Gore nisu na najbolji način otvorili početak novog ciklusa Lige nacije, jer su pretrpjeli poraz u Rejkjaviku od Islanda 2:0.

Problemi sa realizacijom, kreacijom, ali i dva žargonski rečeno "jeftina" gola, oba na isti kalup nakon kornera.

Robert Prosinečki nema puno vremena za manevar, budući da je za utamicu sa Velsom imao svega oko 48 sati da napravi neke promjene, ali naš selektor i dalje vjeruje da može do dobrog rezultata sa "zmajevima". Takav je i stav javnosti koji vjeruje u mogućnosti "hrabrih sokolova".

Uz sve propratne peripetije, od povreda nekoliko ključnih fudbalera do toga da Vels dočekujemo u Nikšiću jer naš najveći stadion ne ispunjava i dalje UEFA standarde zbog stanja terena (na sramotu svih nas), Prosinečki i momci spremaju "zamku za zmajheve", kraj Bistrice.

O PROTIVNIKU

Vels je bio uvijek ona ostrvska zemlja koja je bila u sijenci ostalih članica Ujedinjenog Kraljevstva, barem kada je fudbal u pitanju.

U ragbiju je druga priča, mada i tamo proživljavaju trenutno turbulentno vrijeme, o čemu dovoljno govori posljednje mjesto na turniru Šest nacija, iako su prije pet godina bili najbolje rangirana svjetska ragbi sila.

U fudbalu nikad nije manjkalo fudbalskih super zvijezda. Džon Tošak, Ijan Raš, napadači koji su u dresu Liverpula bili strah i trepet ne samo Engleske nego i Evrope, nikada nisu mogli da povedu svoj Vels na neko veliko takmičenje.

A šta tek reći za, po mnogima najbolje lijevo krilo svih vremena Premijer lige, Rajana Gigsa, koji je imao, Gerija Spida, Gerija Kolemana, Krega Belamija...

Niko od njih nije "zmajeve" poveo na neko veliko prvenstvo, tu čast i to breme je iznio sin Frenka i Debi Bejl, pitomac Sautemptonove fudbalske akademije, Garet Bejl.

Sa njim, Aronom Ramzijem i gomilom tzv. "B listera", fudbalera koji su igrali ili na marginama premijerligaških klubova, ili tavorili po osrednjim timovima Čempionšipa, Vels je uspio 2016. godine da ispiše zlatnim slovima uspjeh svoje fudbalske generacije koja je gurala čak do polufinala, izbacivši prethodno nesuđene favorite za tron Belgiju sa 3:1. To je onaj čuveni momenat inspiracije Hala Robsona Kanua, kada se na par sekundi pretvorio u prajm Maradonu, i fintom istovremeno prevario trojicu fudbalera Belgije.

Propustili su Mundijal nakon toga, ali su pošli na idući EURO gdje su prošli grupnu fazu, kao i na Mundijal u Kataru.

Kad god je Velsu trebalo, ukazao bi se ipak prije svih Bejl.

Toliko ključnih golova, nekih, košarkaškim rečnikom rečeno u klač vremenu iz slobodnih udaraca, izvlačio je ne maksimum iz svoje reprezentacije nego je često išao i preko toga.

Bejl se nakon što je i sa FC Los Anđelesom osvojio MLS kup, 2023. zvanično oprostio od fudbala, sa karijerom kojoj i Rajan Gigs može da pozavidi, i sada ima svo vrijeme ovog svijeta da se posveti svojoj prvoj ljubavi-golfu.

Od stare garde je tu i dalje Aron Ramzi, koji se u 33. godini vratio u svoj matični Kardif sa kojim je ubjedljivo posljednji u Čempionšipu sa svega jedim bodom iz četiri odigrana kola.

Ipak bivši fudbaler Arsenala i Juventusa je uvijek u nacinalnom dresu davao "nešto više" od onoga što je davao klupskom fudbalu, i sa pravom je i kapiten i lider novog Velsa u ovom prvom post Bejl ciklusu.

O TRENERU

Kreg Belami je dobro poznato fudbalsko ime. Prč, prijeke naravi, ali i neospornog fudbalskog talenta igrao je za velikane Premijer lige, Liverpul, Mančester siti, Njujkasl, Vest Hem između ostalih.

Nakon kraja fudbalske karijere počeo je u svom rodnom Kardifu, u fudbalskoj akademiji kluba u kojem se oprostio od aktivnog igranja fudbala.

Rad sa mlađim kategorijama nije mogao da prođe bez nekih trzavica, budući da je bilo djece i roditelja koje su se žalili na Belamijeve metode i pristup.

On je jednostavno imao taj stav stare škole, pa je morao da poradi na svom temperamentu.

Drug i saigrač iz dana provedenih u Sitiju, Vensan Kompani ga je zvao u Anderleht da radi kao njegov asistent, ali i u mladoj školi slavnog belgijskog kluba što je Belami prihvatio.

Nakon Anderlehta pratio je Kompanija i u Barnliju, sa kojim su izborili Premijer ligu, a kada je Belgijancu uručen otkaz Belami je imao priliku da kao v.d. trener vodi "klaretse" na nekoliko utakmica Premijer lige.

Kada je Kompani dobio poziv Bajern Minhena, i Belami je dobio poziv da nastavi saradnju sa svojim drugom u jednom od najvećih svjetskih klubova, ali stigao je i poziv od Velsa.

Belamijev pristup fudbalu je kao i njegov pristup životu generalno. To je čovjek koji trenira MMA, ima čak svoj klub, a onda sa druge strane lično je svojih 1,5 miliona potrošio u Sijera Leoneu kako bi napravio fudbalsku akademiju i pomogao djeci koja su ostala bez roditelja tokom građanskog rata.

Ako je suditi po prvoj utakmici Velsa protiv Turske, gdje su Turci bili ogromni favoriti, na kraju "zmajevi" mogu da žale što nisu došli do sva tri boda.

Vels je izašao u malo, za ostrvljane atipičnu 3-4-3 formaciju sa Remzijem koji je često bio i najistureniji fudbaler, i nakon prve utakmice javnost je oduševljena kako su "zmajevi" izgledali na terenu Kardif siti stadiona.

Gotovo da nema tog novinara, bivšeg fudbalera ali i aktuelnih reprezentivaca koji ne hvale Belamijev pristup.

Formacija 3-4-3, po potrebi postaje 5-3-2, gdje dva fudbalera koja su najisturenija rašire igru po krili, odakle onda iz drugog plana djeluje Ramzi.

Belamijev stil u Velikoj Britaniji se opisije kao kombinacija Pepa Gvardiole i Marsela Bijelse, trenera koje je Belami posebno izučavao.

SASTAV

Ramzi jeste najzvučnije ime u rosteru Velsa, ali ono u koje svi vjeruju je Brenan Džonson.

Momak iz Notingema koji nosi već drugu godinu dres Totenhema, je neko u kojeg cijela velška javnost polaže dosta nade.

On je i ubjedljivo "najskuplji fudbaler" Velsa sa vrijednošću koju "Trasfermarkt" procjenjuje na 48 miliona eura.

Vord je siguran na golu, a odbrana, koja je jedan od jačih djelova time predvode iskusni Ben Dejvis, Džoi Rodon i Itan Apadu, momak koji može da igra i štopera ali u veznom redu po potrebi.

Uz Džonsona velika nada je i 20-godišnji Džordan Džejms, bivši mladi reprezentativac Engleske, koji igra za francuski Ren.

U Francuskoj igra i Sorba Tomas gdje nosi dres Nanta, a koji je bio i najbolji pojedinac tog remija sa Turskom.

Ne treba zaboraviti ni nekada veliku nadu Liverpula danas standardnog fudbalera Fulama Harija Vilsona koji je nakon Bejla preuzeo ulogu specijaliste za prekide, kao ni iskusnog napdača Kifera Mura koji kod Belamija dobija priliku obično u drugom poluvremenu kada želi da napadne dublje protivnika.

Visoki i korpulentni špic Šefild junajteda je idealan za spuštanje lopti Džonsonu i Tomasu.

MEĐUSOBNI DUELI

Crna Gora i Vels su do sada odigrali tri međusobna susreta i naš tim ima dvije pobjede, dok su Velšani slavili jednom.

Prvi meč iu to prijateljski, odigran je 12. avgusta 2009. godine, i Crna Gora je slavila 2:1.

Za nas golove su postigli Stevan Jovetić i Radomir Đalović, dok je mrežu Poleksića zatresao Sem Vouks.

Interesatno i Jovetić sa naše strane i Aron Ramzi su bili u startnih 11 tada, a prošlo je 15 godina.

Već 3. septembra 2010. igrali smo sa Velsom utakmicu kvalifikacija za EURO 2012. godine.

U našem najboljem izdanju kada su kvalifikacije u pitanju, gdje smo igrali baraž za odlazak na EURO, Crna Gora je u Podgorici slavila golom Mirka Vučinića.

U narednoj utakmici igranoj skoro na godišnjici od te prve, 2. septembra 2011. slavio je Vels 2:1. Stivi Morison i Aron Ramzi su bili strijelci za "zmajeve", Stevan Jovetić je pogodio za nas.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније