Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

04. 06. 2024. 17:11 >> 17:11
Čitaj mi:

ZVIZDAČI IZNJELI PODATKE

Sponzor Liverpula optužen za pomaganje terorizma: Transakcije sa Iranom teške stotinu milijardi eura

Glavni sponzor fudbalskog kluba Liverpul, banka Standard Čartered, čiji se logo nalazi na centralnoj poziciji od 2010 godine optužena je u SAD da je pomagala terorizam.

Cjeli slučaj otkrio je jedan neimenovani bivši direktor banke, kao i još jedan "zvizdač" kojem se ne navodi funkcija.

Njih dvoje su na sudu u Njujorku iznijeli nekoliko dokumenata koji, kako tvrde, dokazuju da je Standard Čartered preko pet godina vršio redovne transakcije sa grupacijama iz Irana, i pored toga što je ta zemlja bila pod sankcijama Ujedinjenih nacija.

Posebno je interesantno da je banka uhvaćena dva puta u poslovanju sa iranskim grupama, čimje je kršila sankcije, a tada je morala da plati penale u vrijednosti od 1,7 milijardi eura.

Ovoga puta međutim zvizdači su predočili podatke u kojima se navodi da je banka nastavila i poslije plaćanja kazne da sarađuje sa Iranom i to sa grupama i individuama koje se nalaze na američkoj listi "terorističkih grupa".

Nezavisni revizori se bave potvrdom ovih tvrdnji, i već sada navodno mogu da potvrde da se radi o ljudima koji su blisko povezani sa Al Kaidom, Talibanima i Hamasom.

Iz banke kojoj se glavni štab nalazi u Londonu odbijaju ovakve optužbe, traže novu nezavisnu reviziju.

"Ova prijava je još jedan pokušaj korištenja potraživanja protiv banke, nakon prethodnih neuspješnih pokušaja. Lažne optužbe temeljno su diskreditovane od strane američkih vlasti koje su poduzele sveobuhvatnu istragu i donijele sud da su 'neosnovane' i da ne pokazuju nikakva kršenja američkih sankcija. Uvjereni smo da će sudovi odbaciti te tvrdnje, kao što su već više puta učinili", kazali su iz banke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније