Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

01. 06. 2024. 13:32 >> 13:33
Čitaj mi:

DOBRO JUTRO CRNA GORO

Brnović: Finale preokrenulo ulazak Adžića i Savovića

Fudbaleri Budućnosti osvojili su u četvrtak nacionalni kup pobjedivši Jezero u finalu nakon prekoreta 2:1. Tim povodom gost jutarnnjeg programa RTCG-a "Dobro jutro Crna Goro" je bio Ivan Brnović šef stručnog štaba "plavo-bijelih".

"Najvažnije pored tih individualnih priznanja i čestitki da smo mi kao klub osvojili peti trofej u kupu, sva neka individualna priznanja ostaju sa strane. Veći interes je uspjeh kluba i to je najvažnije", kazao je Brnović na početku.

Budućnost je pobjedom spasila sezonu, i izborila Evropu i naredne godine, a trener Podgoričana priča o pritisku koji je imao i on kao trener i igrači.

"Mi smo bili pod strahovitim pritiskom da moramo da osvojimo trofej i da spasimo sezonu koja je bila izuzetno napeta i turbulentna od samog početka. I igrači su osjećali pritisak ali su to junački iznijeli na svojim plećima, naravno svojom energijom ali iznad svega vojim kvalitetom i iskustvom".

Osvrnuo se i na samu utakmiicu finala.

"Protiv Jezera je teško igrati kada ste u minisu, primili smo gol u trećoj miniti i to iz situacije gdje nismo očekivali neke ozbiljnije probleme iz kornera, prekida, gdje smo mi tu, da kažem na fizičkom planu, jači. Ali fudbal donosi nepredvidive stvari i samim tim je bilo teže, nije mi bilo prijatno ni malo, ni meni ni saradnicima ni navijačima, jer u tom momentu treba da date dva gola Jezeru, koje se izuzetno dobro brani, ekipa koja je organizovana na svojoj polovini, gdje ne možete da stvorite puno šansi što je i pokazala sama utakmica. Mi smo u prvom poluvremenu imali stativu Vukotića i šansu Despotovića".

Ulazak Savovića i Adžića je promjenio tok utakmice.

"A definitivno ono što je preokrenulo meč je ulazak mlađanih Vasilija Adžića i Lazara Savovića koji su nam donjeli tu energiju u veznom redu. Sve one druge lopte koje smu gubili u prvom poluvremenu, gje su nam igrači Jezera Šimun, Kontič i Pavlićević nosili i pravili prevagu, tu smo ne samo uspostavili balans, nego smo mi pravili prevagu. I onda iz tih situacija možete da dominirate, pravite šanse, imali smo sreće da sve to iskoristimo. Sjajan gol Vukotića, prije toga dobra saradnja Savovića i Adžića. I nakon toga pred sami kraj iznuđeni faul Adžića, koji je Despotović u maniru igrača top klasa, što on jeste realizovao za jedno kompletno slavlje i spas sezone", kazao je trener Budućnosti.

Vremena za odmor ipak nema, jer "plavo-bijele" čekaju pripreme za evropske obaveze u Ligi konferencija.

"Okupljanje je zakazano za 8. jun, do 18. juna ćemo biti u Podgorici, a zatim 21. juna idemo na pripreme, u planu su ili Zlatibor ili Slovenija. Ja preferiram da to bude Slovenija, gdje ćemo, prvo dvije utakmice da odigramo u Podgorici, dvije na pripremama, i u povratku ćemo odigrati generalnu provjeru za Evropu 4. jula jer 11. jula imamo to prvo kolo kvalifikacija".

Iako je bilo povoda za slavje, Brnović je kazao da zajedno sa upravom radi već na pripremi tima za narednu sezonu.

"Što se tiča slavlja mi smo proslavili prije dvije noći, ali meni su misli i tada bile na pripreme i prelazni rok. U saradnji sa izvršnim i sportskim direktorom već uveliko radimo, mjesec i po dana na sklapanje novog tima. Jer ukoliko želite da napravite ozbiljnu priču za narednu sezonu, morate da napravite plan i program rada. Tako da smo mi sve, i što se igračkog kadra tiče i rezova kojih mora biti, napravićemo rekonstrukciju tima, saglasni smo da nam tu treba svježa krv, da nam trebaju mlađi igrači. Da ćemo se zahvaliti određenom broju starijih igrača, ne zato što nemaju kvalitet nego zato što smatramo da nam treba energija, brzina, pored kvaliteta to su neki parametri koji su nezaobilazni".

Budućnost, smatra on, može da se pohvali velikim brojem mladih fudbalera.

"Od ovih igrača koje sada imamo na raspolaganju, nisu tu samo Savović i Adžič, tu su Matija Ivanović, Đukanović, Jokić, Camaj, Bodin Tomašević koji ima već desetak utakmica za prvi tim, Kostić. To su stvarno momci o kojima treba na ozbiljan način da razmišljamo. Inače sam trener koji voli da daje šansu mlađim igračima. Naravno ne mogu svi i odjednom dobiti. Trebaju da se izbore, da daju nešto kroz treninge i utakmice da bi trener o njima ozbiljno razmišljao. To Lazar Savović jeste uradio i iskočio u prvi plan. Ali to su stvari koje se mijenjaju, to su igrači u fazi razvoje i to je podložno promjenama".

Budućnost je završila transfer jednog mladog fudbalera iz CFL, ali trener nije htio da otkrije ime.

"Nećemo samo o našim mladim igračima voditi računa, već smo u pregovorima i sa drugima. Jednog mladog igrača iz naše lige smo doveli, imamo u planu četiti pet imena koji su mahom mladim igrači, uz one neke starije koji će ostati u timu jer mora da postane taj balans i kopča mladosti i iskustva, a računamo da ćemo napraviti ekipu koja će biti kompetentna kako u Evropi, da kažem nadamo se ta prva dva kola. Cilj nam je da prođemo prvo kolo a onda samim tim da pravimo tim za narednu sezonu".

Brnović se oi osvrnuo na samu terminologiju fudbaslkog kvaliteta.

"Današnji moderni fudbal od od koga smo nažalost mi daleko, zahtjeva ne samo fudbalske vještine i kvalitet, jer je to širi pojam. Kod nas se misli na fudbalsku vještinu igrača, tehničku vještinu, ili na taj dio postizanja gola i asistenicju, Kvalitet su svi segmenti igre. Tražim igrače koji sve što rade, rade brzo, a da su u pitanju tehnički elementi, prijem lopote, vođenje lopte, donošenja i selekcija odluke, selekcija pasa, igrače zadatke, iznad svega igrače koji prihvataju upustva. A to sve proizilazi iz trenažnog procesa gdje prvo morate da odradite posao na 100 procentnom nivou i samo takav odnos može da vam donese i rezultat na utakmicama".

Govorio je i o međuljudskim odnosima.

"I hemija, međuljudski odnosi, bilo koji posao gdje postoji radna zaejdnica velika. Kod nas radi preko 120 ljudi, jako je bitan taj momenat komunikativnih odluka, vještina, ponašanja, posebno na relaciji stručni štab-igrači gdje pokušavamo da napravimo taj jedan pedagoški pristup uz poštovanje svako radi svoj posao, jer ovo je ipak iznad svega sport, ali i jedan ozbiljan posao, pogotovo kad ste u Budućnosti koja je brend u našoj državi", kazao je on.

Vratio se trener Podgoričana i na svoj period u klubu, budući da je u njemu dva mjeseca.

"Ovdje sam tek nepuna dva mjeseca, kada sam došao imali smo tri boda manje od Dečića, ja sam došao tri dana pred utakmicu sa njima. U tom meču smo bili po mišljenju javnosti domininatni, imali pet, šest prilika, bili bliži pobjedi. Poslije toga imali smo kikseve protiv Jezera na strani, izgubili kući od Mornara, pa čak i od Petrovca zadnje kolo mada tu smo dali šansu mlađim igračima. Deifinitivno su bili poljuljani međuljudski odnosi, u početku smo to dobro balansirali, imali smo uspone i padove, važno je da je to prošlost".

Brnović je govorio i o Evropi i koliko je važno da svi naši predstavnici dobro prođu.

"Za Budućnost je neuspješna sezona kada ne uzmete duplu krunu, i naravno ono što je sada najbitnije u jednoj kalendarskoj sezoni su evropske utakmice od kojih zavisi naš koeficijent ne samo kluba nego kompletnog fudbalsog stanja u državi. Kako ćemo stojiti, da li ćemo dobiti prednaležnosti u narednim sezonama to sve zavisi od rezultata u Evropi. Tako ne samo Budućnost, nego i Mornar i Dečić, da ćemno negdje početi da pravimo iskorak".

Govorio je i o šansama, kao i koliko sve zavisi od žrijeba.

"Dosta zavisi od žrijeba. Ono što je negdje apsurdno da smo mi donekle u boljoj poziciji u odnosu na Mornar i Dečić jer smo u povlašćenom šeširu, zbog koeficijenta koji imamo. Dečić će imati jako teškog protivnika u Ligi šampiona, a onda ako ispadnu u Ligu konferencija opet nisu u povlašćenom šeširu. Isto tako i Mornar već od prvog kola, a mi imamo tu sreću da smo povlašćeni. Od 24 ekipe već 16. juna će se znati kojih pet ekipa nam može doći, a 18. juna je žrijebanje. Kada su u pitanju evropski mečevi dosta zavisi od žrijeba", kazao je trener Budućnosti.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније