Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

25. 05. 2024. 17:56 >> 18:52
Čitaj mi:

"CRVENI ĐAVOLI" SLAVILI NA VEMBLIJU

Junajtedove "bebe" srušile Pepovu "mašineriju" i osvojile FA kup

Suprotno svim predviđanjima, najavama, očekivanjima, Mančester junajted je slavio u finalu FA kupa protiv favorizovanog gradskog rivala Mančester sitija 2:1 i tako prvi put od 2016. godine osvojio najstarije fudbalsko takmičenje.

Odavno slavni engleski klub nije bio u podređenom položaju u odnosu na svog gradskog rivala, ali isto tako odavno nije izgledao bolje na terenu u odnosu na "građane".

Holandski trener, Erik ten Hag, koji se posljednjih dana sve više pominje kao "bivši", gotovo savršeno je postavio ekipu, sa gustom zonom pozadi, kojom su "gušili" pokušaje Sitija da gradi prepoznatljivu igru, a onda sa druge strane formacija koja ostavlja dosta prostora za kontranapade.

Tako je često 4-2-2-2 umjelo da se pretvori u 4-2-4, gdje bi brzi fudbaleri Junajteda eksploatisali prostor koji bi im protivnik ostavljao.

Uz sve to sa Garnaćom i Mainoom, Junajted je prva ekipa od Milvola 2004. godine koja je u FA kupu izašla sa dva tinejdžera u prvih 11 (oba fudbalera imaju 19 godina).

I kako to umije da se nekada "nacrta" upravo dva najmlađa su se upisala u strijelce i donijeli pobjedu svom klubu.

Prvom golu Junajteda "kumovala" je katastrofa odbrane Sitija u režiji Gvardiola i golmana Ortege. Loša komunikacija i loša procjena prije svega njemačkog golmana donijela je poklon za Garnaća kojem nije bilo teško da pogodi.

Ako je prvi gol plod greške Sitija, drugi je čista genijalnost "crvenih đavola".

Ne zna se koji segment kod "građenja" pogotka je ljepši. Pas na suprotnu stranu Markusa Rašforda, prijem Garnaća pa dodavanje za Bruna Fernandeša, koji je pokazao svu fudbalsku genijalnost i osjećaj za prostor "no look" asistencijom za najmlađeg na terenu Kobija Mainoa, a on je akciju krunisao pogotkom iz prve.

Mladi engleski fudbaler je tako najmađi stijelac u istoriji FA kupa još od Džona Sisonsa koji je pogodio davne 1964. godine noseći dres Vest Hema.

To je bio i rezultat prvog poluvremena, u nastavku se očekivao odgovor Sitija, koji je i stigao, ali dosta prilika "Građani" nisu uspjeli da konkretizuju.

Vjerovatno i najveća je bila sredinom drugog poluvremena kada je Erling Holand snažno pucao, ali je pogodio samo prečku.

Junajtedovi igrači su kontrolisali dobro pozadi, igrali mirno i staloženo, ali je to sve upropastio golman Andre Onana kada je u 87. minutu dozvolio da jedan šut Žeremija Dokua u njegovu stranu pogodi mrežu.

Opšti utisak je da je Kamerunac, koji je prethodno imao nekoliko dobrih intervencija, morao bolje da reaguje.

Tako je došlo do neizvjesnih sedam minuta nadokande, ali Junajted je uspio da slavi i osvoji svoj 13. pehar FA kupa u istoriji.

Pobjedi Junajteda nikako ne mogu da se raduju fudbaleri Čelsija i Njukasla, budući da je zbog trofeja "crvenih đavola" došlo do pomjeranja evropskih viza.

Čelsi će tako umjesto Lige Evrope igrati Ligu konferencija, dok je Njukasl ostao bez Evrope, dok velikan sa "Old traforda" ide u drugo po kvalitetu kontinentalno takmičenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније