Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

22. 05. 2024. 22:38 >> 23:03
Čitaj mi:

LIGA EVROPE

KRAJ: Boginja na krilima Lukmana osvojila Dablin: Nema više "Neverluzena"

Fudbaleri Atalante osvojili su Ligu Evrope nakon što su u finalu slavili sa 3:0 protiv Bajer Leverkuzena.

Prvi evropski trofej za ekipu iz Bergama u noći kada su svi više šasni davali Bajeru, budući da su prvi put osvojili Bundesligu, i da su vezali 51 utakmicu bez poraza. 

Međutim u režiji Đan Pjera Gasperina i magiji Ademole Lukmana, "Boginja" je večeras održala pravi fudbalski čas Ćabi Alonsu i "Farmaceutima", koji od večeras nemaju više ni nadimak "Neverluzen".

BLOG UŽIVO:

22:41

KRAJ Atalanta-Bajern Minhen 3:0

"Boginja" je novi prvak Lige Evrope nakon sjajne partije, perfektne postave Gasperinija, i magične noći Lukmana. 

Опширније

22:37

Ovo je šesti het-trik u evropskim finalima, ali prvi od Jupa Hejkensa koji je postigao tri gola u finalu 1975. godina za Borusiju Menhegladbah. Noć za pamćenje Atalante, noć za pamćenje Lukmana. 

Опширније

22:29

GOOOOOOL 75. minut Atalanta-Bajer Leverkuzen 3:0

Kakva noć Ademole Lukmana, kakva fudbalska predstava Nigerijca. Nema sumnje da je većerašnjom parijom kupio sebi besmrtnost u Bergamu. 

Pas Skamake, a onda nova magija Lukaman, dribling desnom nogom pa lopta na lijevu nogu i precizan i jak šut. 

Gol Lukmana možete pogledati OVDJE

Опширније

22:18

70. minut Atalanta-Bajer Leverkuzen 2:0

Prazan hod na meču u Dablinu. Proba Alonso sa izmjenama da osvježi malo tim, i može se reći da je konkretniji Leverkuzen u nastavku, ali daleko da Atalanta izgleda ugroženo.

Опширније

22:15

60. minut Atalanta-Bajer Leverkuzen 2:0 

Imaju "Farmaceuti" posjed, pokušavaju i da stvore priliku, prije svega da uposle robusnog Bonifejsa u napadu, ali za sada nema konkretnih prilika.

Опширније

22:08

57. minut  Atalanta-Bajer Leverkuzen 2:0 

Ponovo mijenja Gasperini. Umjesto De Keletarea priliku dobija Mario Pašalić. 

Опширније

21:54

DRUGO POLUVRIJEME Atalanta-Bajer Leverkuzen 2:1. 

Dvije izmjene na startu poluvremena, po jedna na obije strane. Alonso je ubacio Bonifejsa, budući da postavka bez pravog napadača nije dala rezultate. 

Gasperini je morao prinudno da mijenja jer je Kolašinac prvo izašao na teren, ali je prije početka pokazao da ne može pa ga je zamijenio super talentovani Skalvini. 

Опширније

21:49

KRAJ POLUVREMENA - Atalanta-Bajer Leverkuzen 1:1.

Fudbaleri iz Bergama nalaze se na sedmom nebum, jer ni najveći optimisti nisu mogli da preptostave ovakav rezultat nakon 45. minuta. 

Nije sve u rezultatu koliko do same situacije na terenu, gdje se čini da je Gasperini savršeno postavio svoje momke, dok je Bajer samo blijeda slijenka ekipe koja je vezala 51 utakmicu bez poraza. 

Ademola Lukman je apsolutni heroj Atalante sa dva postignuta gola. Kod prvog je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme, kod drugog je pokazao djelić magije, prvo sjajnim driblingom a onda i lijepim šutem. 

Suprotno opštoj italijanskoj filozofiji, Atalanta nije ekipa koja se brani, pa nas očekuje sigurno zanimljivih 45 minuta drugog poluvremna. Imaju li momci Ćabi Alonsa snage za još jedan magičan preokret?

Опширније

21:43

Umalo da Atalanta dođe i do trećeg gola. De Ketelare se lijepo iborio za šut, bio je to precizan udarac ali ne dovoljno jak, pa je Kovar uspio da odbrani.

Опширније

21:38

Ademola Lukman je postao prvi afrički fudbaler koji je postigao dva gola u finalima nekog velikog evropskog takmičenja. 

Interesantno je i da je on treći Nigerijeac koji postiže barem gol u finalima UEFA takmičenja. Prije njega su to uradili Aleks Ajvobi u finalu Lige Evrope 2019. godine (jedini pogodak za Arsenal u ubjedljivom porazu od Čelsija 4:1), dok je drugo Nigerijac koji je bio strijelac u finalima Džo Aribo 2022. godine za Glazgov Rendžers (poraz od Ajtrahta na penale nakon 1:1 u regularnom djelu).

Lukman postiže drugi gol (foto: Guliver/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Опширније

21:35

35. minut Atalanta-Leverkuzen 2:0

Prva izglednija prilika za Leverkuzen. Lansiran je Grimaldo koji je izašao "1 na 1" sa Musom, ali je probao da ga lobuje. Argentinac je mirno uspio da uhvati loptu. 

Samo dva minuta kasnije slična, akcija, ovog puta za Virca, ali je mladi Njemac pustio loptu da odskoči ispred njega i to se pokazalo kao lošta odluka.

Опширније

21:23

GOOOOOOOL 26. minut Atalanta - Bajer Leverkuzen 2:0 

Ponovo Ademola Lukman. Sjajni Nigerijac je inspiran u ovom finalu, a ovoga puta prava majstorija. Driblingom je izbacio Granita Džaku a onda uputio precizan udarac sa ivice šesnaesterca i savladao Mateja Kovara.

Gol Lukmana možete pogledati OVDJE. 

Опширније

21:09

GOOOOOL. 12. minut Atalanta-Bajer Leverkuzen 1:0

Akcija u tri poteza. Kupmejner je dao loptu za Zapakostu, bek je probio i ubacio loptu unutra a Lukman je pogodio mrežu Njemaca.

Ćini se da je Palasios napravio grešku u odbrani, a Atalanta je uspjela da dođe do vođstva i tako da iskoristi terenski inicijativu u ovom djelu meča. 

Gol možete pogledati OVDJE.

Опширније

21:01

8. minut Atalanta-Bajer Leverkuzebn 0:0

De Ketelare je sjajno prvo izborio loptu, a onda iznudio prekršaj iz dobre pozicije za svoj klub.  Međutim nakon prekida nije bilo prave prilike za tim iz Bergama.

Samo dva minuta kasnije Lukman sjajno centrira, Skamaka je loptu uspio da zahvati glavom, ali nije bio precizan. Atalanta djeluje odlučnije i sigurnije u uvodnih osam minuta.

Опширније

20:55

1. minut Atalanta-Bajer Leverkuzen 0:0

Počeo je meč u Dablinu.

Опширније

20:54

Leverkuzen je ove godine postigao 31 gol u Ligi Evrope. Večeras bi mogli da obore klupski rekord kad su u jednoj evropskoj sezoni postigli 31 gol. Bilo je to upravo u baskusznoj 2001/2002. kada su dali 32 gola ali su izgubili od Real Madrida u finalu. Od tada i datira nadimak "Nevekuzen" koji je Ćabi Alonso uspio ove sezone da prepravi u "Neverluzen".

Опширније

20:50

Impozantan podazak za italijanski tim koji je na posljednje 24 evropske utakmice tek dva puta samo propustio priliku da protivniku zatrese mrežu.

Опширније

20:48

Leverkuzen i Atalanta su se samo dva puta sreli, i to baš u sklopu Lige Evrope u sezonui 2021/2022. 

"Boginja" je tada slavila u oba meča. U Bergamu je bilo 3:2, dok je na "Baj Areni" bilo 0:1 za italijanski tim.

Опширније

20:45

Međutim neće ni Atalanti faliti podrške.

foto: Guliver/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Опширније

20:43

I Leverkuzen i Atalanta su dobili po 12.000 karata, ali opšti dojam da će njemačka ekipa imati veću podršku.

Navijači Leverkuzena (foto: Guliver/AP Photo/Frank Augstein)

Опширније

20:42

I Gasperini je postavio svojih 11. Ofanzvino kao i uvijek "Boginja" kreće u meč.

Опширније

20:34

Ćabi Alonso je izbacio startnih 11. Interesantno je da u prvoj postavi nema ni Bonofejsa ni Šika, već je najofanzivniji Amine Adli. 

Опширније

20:30

NAJAVA: 

Ćabi Alonso je preuzeo klub u oktobru 2022. godine, kada se isti nalazi na predzadnjem mjestu Bundeslige, a samo godinu i po dana kasnije je isti pretvorio u pravu mašineriju koja igra lijep, ofanzivni fudbal, sa dosta trčanja - rekli bi savršen spoj španske i njemačke škole fudbala.

Ove godine u Ligi Evrope, "Farmaceuti" su bili prvo perfektni u grupi G sa svih šest pobjeda protiv Karabaga, Moldea i Hakena.

Kako su imali direktan prolaz u osmini finala, tamo ih je sačekao ponovo Karabag, koji je možda i jedina ekipa koja je "pošteno oznojila" ekipu iz Leverkuzena. Tim naših reprezentativaca Marka Jankovića i Marka Vešovića je vodio u Bakuu sa 2:0, ali se Leverkuzen vratio golovima Florijana Virca i Patrika Šika koji je u 92. minutu pogodio za 2:2.

U revanšu ponovo šok jer je azerbejdžanska ekipa povela sa 0:2, ali je Leverkuzen ponovo preživio, prvo golom Frimponga, a onda ponovo češki napadač daje golove prvo u 93. pa u 98. minutu.

Leverkuzen je kasnije slavio protiv Vest Hema, pa su slavili protiv Rome u polufinalu.

Atalanta sa druge strane dolazi nakon razočarennja i poraza u finalu Kupa Italije od Juventisa sa 1:0.

Osim poraza ostali su bez Martina De Rona, stamenog fudbalera veznog reda koji se povrijedio u duelu sa "Starom damom".

Ekipa Đan Pjera Gasperinija igra takođe lijep i ofanzivni fudbal, a najveće iznenađenje je priredila kada je "preslišala" Liverpul na Enfildu u četvrtfinalu. Bilo je 0:3, a opšti utisak je da je "Boginja" mogla i ubjedljivije da slavi.

Atalanta se našla u grupi D, gdje je završila kao prova ispred Sportinga, Šturma i Rakova.

I oni su baš kao i Leverkuzen u osmini finala dobili reprizu duela sa ekipom iz grupe, tim lisabnskog Sportinga koji su uspjeli da izbace.

Uslijedla je elegija na "Ostrvu" i izbacivanje Liverpula, da bi u polufinali bili ubjedljivi provi Olimpika iz Marseja.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније