Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta

14. 05. 2024. 20:17 >> 20:17

kažu da je trofej ukraden

Maradonini nasljednici žele da zaustave aukciju Zlatne lopte

Nasljednici Dijega Maradone podnijeće tužbu kako bi pokušali da zaustave aukciju Zlatne lopte koju je legendarni argentinski fudbaler dobio 1986. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, izjavio je danas njihov advokat.

Ovaj trofej je decenijama bio izgubljen, ali se nedavno pojavio i predviđeno je da bude prodat na aukciji u Parizu u junu, saopštila je prošle nedjelje aukcijska kuća Agit.

Maradona, koji je 2020. umro u 60. godini, dobio je 1986. godine Zlatnu loptu, trofej za najboljeg igrača na Mundijalu, na kome je predvodio reprezentaciju Argentine do pobjede 3:2 protiv Zapadne Njemačke u finalu u Meksiko sitiju.

Na tom turniru postigao je i neregularni ali ipak priznati gol rukom ("Božja ruka"), ali i "Gol vijeka" kada je solo prodorom predriblovao praktično sve protivnike, u pobjedi 2:1 protiv Engleske u četvrtfinalu.

Maradonini nasljednici kažu da je trofej ukraden i tvrde da sadašnji vlasnik nema pravo da ga proda.

Advokat Žil More je za AP rekao da će podnijeti hitan zahtjev predsjedniku suda u Nanteru (u blizini Pariza) da se Zlatna lopta povuče sa aukcije. On je naveo da će zatražiti i sudsku zaplijenu trofeja i podnijeti tužbu za krađu.

Maradona je taj trofej dobio na ceremoniji u kabareu Lido na Jelisejskim poljima 1986. godine. Trofej je kasnije nestao i oko toga su kružile razne glasine.

Neki su pričali da ga je Maradona izgubio na partiji pokera, ili da ga je prodao da bi platio dugove, navela je aukcijska kuća.

Takođe, pričalo se i da ga je Maradona čuvao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, kada je igrao za Napoli.

Maradonini nasljednici vjeruju da je ukraden iz banke.

Advokat More, koji zastupa dvije Maradonine ćerke, rekao je da su nasljednici tek nedavno saznali da je trofej ukraden. Prema riječima advokata, Maradonina porodica želi da se zabrani prodaja jer vjeruju da Zlatna lopta pripada njima.

Argument aukcijske kuće jeste da je osoba koja je kupila trofej prije mnogo godina nije znala da je ukraden.

Agit, koja je prilikom objavljivanja aukcije saopštila da očekuje da će taj trofej "donijeti milione zbog svoje jedinstvenosti", za AP je navela da su sprovedene sve neophodne provjere sa francuskim i italijanskim vlastima.

"Rezultat je da do danas nema dokaza koji bi osporili dobronamjernost i vlasništvo našeg prodavca", dodala je aukcijska kuća.

Prodaja je zakazan za 6. jun, a kupci će morati da polože depozit od 150.000 eura za učešće na aukciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније