Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

N. N.

06. 04. 2024. 18:07 >> 18:13

TVORAC HAJDENHAJMOVOG ČUDA

Frank Šmit, čovjek kojem se Njemačka klanja

Golovima Harija Kejna i Serža Gnabrija u finišu poluvremena, Bajern je na veliki odmor otišao sa velikih 2:0 na gostovanju Hajdenhajmu. Djelovalo je da će makar malo popraviti atmosferu u ekipi pred gostovanje Arsenalu u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona, ali tako nije mislio Frank Šmit.

U svojoj 616. utakmici na "blaurotvajsa", 50-godišnji stručnjak je povukao pravi potez - u igru je na poluvremenu ubacio Marnona Buša, Kevina Sesu i Marvina Piringera, koji su uz dvostrukog strijelca Tima Klajndinsta bili heroji najveće pobjede u istoriji kluba iz Baden-Virtemberga i jedne od najvećih senzacija ikada u Bundesligi.

Time je bajkovita priča Hajdenhajma i Šmita, koja je počela davnog 17. septembra 2007. godine, dobila još jedno poglavlje za pamćenje. Čovjek koji je nekoliko mjeseci ranije u dresu Hajdenhajma završio igračku karijeru je sjeo na klupu kao privremeno rješenje, umjesto smijenjenog Ditera Merklea.

Pristao je na ugovor samo do zimske pauze, dok njegovi prijatelji iz uprave ne nađu trajno rješenje, a niko nije ni sanjao da se "rodila" saradnja koja će iz gedine u godinu poprimati obrise istorijske.

Već u prvoj sezoni je uveo Hajdenhajm u Regionalnu ligu jug, tj. četvrti rang njemačkog fudbala, u kojem je već prve sezone osvojio titulu i ušao u Treću ligu.

Poslije pet sezona je kao šampion ušao u Cvajtu, a iz devetog pokušaja je uspio da prvi put dovede svoj tim do elitnog ranga. I to na spektakularan način - gubio je 2:0 na gostovanju Jan Regenzburgu, klubu koji je već ispao u treći rang, ali je golovima Jan-Niklasa Beštea u 93. i upravo Klajndinsta u 99. minutu stigao do pobjede (3:2) i šampionske titule.

Time je spriječio povratak Hamburgera, koji je zbog boda zastatka za Hajdenhajmom i Darmštatom morao u baraž, u kojem je bio nemoćan protiv Štutgarta.

Kada su već stigli do elite, Šmit i njegovi momci su se potrudili da svima dokažu da im je tu i mjesto. Iako je potrošeno svega 2.300.000 eura na šest pojačanja, od čega je gotovo sve otišlo na Piringera iz Šalkea (1,8 miliona), 10. su na tabeli Bundeslige sa 10 bodova više od Majnca, koji je u zoni baraža. Na šest kola do kraja je jasno da će se njihova bajka nastaviti i sljedeće sezone.

A Šmitova odavno traje. Još 2021. je postao trener sa najdužim aktivnim stažom u bilo kom njemačkom klubu, a 17. septembra 2023, na 16. godišnjicu dolaska na klupu, upisao prvu pobjedu u Bundesligi protiv Verdera (4:2). I ne samo to - oborio je vječiti rekord Folkera Finkea, koji je vodio Frajburg od 1. jula 1991. do 30. juna 2007. Jasno je da će 50-godišnji stručnjak ostati na klupi Hajdenhajma dok god to želi i da će njegov rekord vjerovatno odolijevati decenijama, možda i vjekovima...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније