Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

21. 01. 2024. 13:37 >> 13:37

PREDLOŽIO RIGOROZNE MJERE

Infantino: Ekipama da se oduzimaju bodovi zbog rasizma na mečevima

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino predložio je danas automatsko oduzimanje bodova ekipama čiji navijači budu širili rasizam tokom utakmica.

Na jučerašnjoj utakmici u Italiji navijači Udinezea vrijeđali su golmana Milana Majka Menjana na rasnoj osnovi, dok su fudbaleru Koventrija Kejsiju Palmeru isto učinili navijači Šefilda venzdeja u Engleskoj.

"Pored procesa u tri koraka (utakmica zaustavljena, utakmica ponovo zaustavljena, utakmica prekinuta) moramo da automatski upišemo poraz ekipi čiji su navijači počinili rasizam i uzrokovali prekid meča. Suspenzije stadiona i krivične prijave rasistima," rekao je Infantino, prenio je BBC.

On je rekao da Fifa i fudbal pružaju punu podršku i solidarnost žrtvama rasizma kao i bilo kog oblika diskriminacije uz poruku: "Jednom zauvijek: Ne rasizmu. Ne bilo kom obliku diskriminacije".

Rekao je da su događaji u Udinama i Šefildu potpuno odvratni i neprihvatljivi i da igrači pogođeni tim incidentima imaju njegovu punu podršku.

"Potrebno nam je da svi relevantni akteri preduzmu akciju, počevši od obrazovanja u školama kako bi buduće generacije shvatile da ovo nije dio fudbala ili društva," naveo je prvi čovjek Fife.

Igrači Milana su napustili teren kada je njihov golman začuo sa tribina oponašanje majmuna upućeno njemu.

"Ovo ne bi trebalo da postoji u svijetu fudala, ali nažalost već dugi niz godina se ponavlja", izjavio je poslije utakmice Menjan.

Napomenuo je da pored svih kamera i kazni "moramo još nešto da uradimo kako do ovakvih scena ne bi dolazilo jer ovako ne može da se igra".

Bivši napadač Arsenala Jan Rajt podržao je izlazak sa terena igrača Milana i rekao da svi timovi treba to da urade u takvim situacijama.

Nakon incidenta u Šefildu Palmer je izjavio da je skeptičan po pitanju promjena u fudbalu povodom rasizma.

"Ja sam crn i ponosan i odgajam svoje troje djece da budu isti. Biću iskren, osjećam da se stvari nikada neće promijeniti, koliko god se trudili", rekao je Palmer.

On je dodao i da nekoliko navijača koji oponašaju majmune ne definišu ostatak grupe i da cijeni ljubav i podršku koju je dobio od navijača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније