Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

N. Šofranac

21. 12. 2023. 12:46 >> 12:47
Čitaj mi:

REVOLUCIJA U FUDBALU

Evropski sud dao zeleno svijetlo za Super Ligu

Zeleno svijetlo za Super Ligu - Sud EU u Strazburu presudio da UEFA zloupotrebljava moć, da je fudbal slobodna ekonomska aktivnost i mora da ima slobodno tržište i cirkulaciju istog, da UEFA i FIFA ne smiju imati monopol i davati ikakve sankcije klubovima jer je to protiv zakona Evropske Unije. Evo dana revolucije koji će promijeniti fudbal, deset puta više od zakona Bosman.

Tek slijedi haos. Rumenige je rekao da ovo neće ići daleko, da Njemci, Englezi i Francuzi neće nikad učestvovati u tome, da Real i Barsa najbolje to naprave za sebe same.

Gravina već zaprijetio italijanskim klubovima izbacivanjem iz domaće lige ako odu u to takmičenje, ali Pérez i Laporta već slave! Nastaje novi haos..

Ovaj put "klubovi disidenti" su mnogo bolje to izveli nego u aprilu 2021, pravnim putem sa najboljim advokatima i kroz firmu A22, kad EU okreće leđa UEFA onda je ogroman problem, i to baš pola godine pred njihovu revoluciju Lige Šampiona.

Večeras na svim mečevima španske lige igrači će nosit majice "zaradi to na terenu", sto je novi moto UEFA-ine borbe protiv bogatih, osim naravno Real Madrida. Perez je rekao da je ovo veliki dan za fudbal i pobjeda demokratije. Iz Bajerna poručuju da bi promjene bile rado viđene prije 30 godina ali ne i sada, jer UEFA je već napravila sve moguće reforme i ima novca dovoljno za sve. Sada kad više ne postoje mehanizmi da UEFA kažnjava klubove, osim preko nacionalnih saveza i statusa u domaćim ligama, ključna će biti reakcija najvećih klubova i da li će odmah stati uz Real i Barselonu.

Plan je sljedeći: da Super Liga krene od 2025/26, znači samo jednu sezonu da traje ovaj novi UEFA model sa švajcarskim šahovskim sistemom 36 timova tokom jeseni i teniskim kosturom na proljeće, koji tako gromoglasno sprovode sa jos puno većim zaradama. Već od septembra 2025 bi islo ovo privatno takmicenje, i to sa 64 kluba u tri kategorije. Prva je Star League sa 16 klubova najboljeg rejtinga, onda Golden League takođe sa 16 klubova koji slijede po rejtingu, i na kraju Blue League sa 32 kluba koji dolaze iza ova najbolja 32. Svi bi bili u grupama po 8 timova, znaci garantovanih 14 utakmica za bodove. Onda nokaut sistem od četvrtfinala u prve dvije lige, a od osmine u Plavoj Ligi, do dobijanja pobjednika. Pobjednik Star League je sampion Evrope, a ovi ostali se penju u vise lige ili ispadaju iz njih. A u Plavu Ligu se ulazi i preko domaćih prvenstava tako da se svake godine mijenja i garantuje neka otvorenost, mada prvo da uđeš uopšte u Plavu Ligu pa onda da stigneš do Reala, Bajerna i najboljih trebaju ti vijekovi, a teoretski može u tri godine. Ali samo se pravi jos veći procijep u budžetima i mogućnostima.

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније