Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В.

03. 02. 2023. 15:43 >> 15:46

PREMIJER LIGA

Šta se dešava sa strijelcima u PL? Samo Kejn na nivou, Salah, Son, Vardi daleko

Kada se pogleda ovogodišnja lista najboljih strijelaca u Premijer ligi, i uporedi sa onom prošlogodišnjom, samo jedno ime se ponavalja - Hari Kejn.

Napadač Totenhema je prošle godine završio kao treći strijelac lige sa 17 postignutih golova, ove sezone je već na brojci 16, i nalazi se na drugom mjestu iza Erlinga Halanda koji je ubjedljivo prvi sa 25.

Neki fudbaleri koji su prošle sezone bili na listi TOP 10 strijelaca nisu više u ligi, pa je tako Sadio Mane prešao u Bajern Minhen, Kristijano Ronaldo je potpisao za Al Nasr, a ove sezone je često bio van Junajteda, dok je Diogo Žota u problemima sa povredom.

Prva dva strijelca lani su bili Mohamed Salah i Son Hjun - min, sa po 23 gola.

Egipatski reprezentativac je ove godine na brojci od sedam golova, dok je Koreanac još gori sa svega 4 gola.

Kevin de Brujne je prošle sezone postigao 15 golova, sada je trenunto na tri, a Džejmi Vardi je imao lani takođe 15 golova, ali ove sezone svega jedan gol.

Zato se postavlja opravdano pitanje šta se dešava sa strijelcima ove sezone?

Ako pođemo od Sona, on je blijeda sijenka fudbalera koji je plijenio prethodnih sezona svojom brzinom, ali i učinkovitosti.

Čak i ta brojka od 4 gola, zvuči još gore kada se zna da je tri postigao na jednoj utakmici, u trijumfu protiv Lestera 6:3.

Možemo da govorimo i o drugačijoj fudbalskoj filozofiji Totenhema, pa tako "mamuze" ne eksploatišu dovoljno brzinu Koreanca iz kontri, a i sam Son je više u ulozi asistenta, ali simptomatično je da ove godine ni sam sebi nije mogao da stvori priliku.

Naprednom statistikom, prošle godine je imao uspještnost driblinga skoro do 58 odsto, ove godine je to palo na 32.

Mohamed Salah je prošle sezone u ovo doba postizao gol na svakih 120 minuta, a ove sezone je ta brojka 240 minuta (duplo).

I ovdje bi smo mogli da objasnimo, promjenom filozofije u napadu ekipe Jirgena Klopa. Mane je otišao, Firmino i Salah i dalje odlično sarađuju ali je dolazak Darvina Nunjeza promjenio centralnu figuru napada.

I sam Urugvajac se ne snalazi i dalje najbolje, ali niko ne može da kaže da ne ulazi u prilike.

Liverpul ove godine prvi put u Klopovom mandatu ima klasičnu devetku, i to je očigledno uticalo i na Salaha.

Egipćanin je u ovom trenutku prošle godine imao u prosjeku 11 dodira u protivničkom šesnaestercu, sada je ta brojka 8,3.

Uz sve to, gotovo nevjerovatan podatak je da Liverpul ove godine nije dobio ni jedna penal, a Salah ih je prošle godine 11 izveo i pogodio.

Džejmi Vardi je prošle godine 15 puta tresao mreže protivnika, ove svega jednom, ali treba podsjetiti da je napunio 36 godina prošlog mjeseca.

Svjestan je toga i menadžer Brendan Rodžers, pa tako prednost sve više ide na strani Patsona Dake.

Vardija je kroz karijeru krasila brzina i sjajan je bio kao centralni napadač u kontrama. Kada ove sezone pak dobije priliku, Lester više ne može da se osloni na te njegove kvalitete.

I na kraju De Brujne.

Ovdje već imamo čistu promjenu taktike. Dolaskom Halanda, sjajni Belgijanac se više usredsredio na asistencije. Baš kao i Liverpul, i Mančester Siti se susreo ove godine sa promjenom taktika dodavanjem klasične devetke, s tim što se Norvežanin odmah snašao za razliku od Nunjeza.

Upravo je pet golova ove sezone Haland postigao na pas De Brujnea, i to je zvanično najbolja saradnja ove sezone u Premijer ligi.

Sitiju je često manjkalo napadača lani, pa je De Brujne često igrao "lažnu devetku" i prvi put je imao sezonu sa više golova od asistencija (15:8).

Ove sezone jeste se broj golova smanjio, ali Belgijanac već ima 11 asistenicija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније