Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

С.В. [ Beta ]

26. 01. 2023. 16:12   >>  16:07

FIFA SAOPŠTILA

Međunarodno tržište transfera nastavilo oporavak u 2022.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da je u protekloj godini ostvareno više od 20.000 transfera između klubova iz različitih zemalja, što je ujedno i novi rekord.

Prema izvještaju Fife fudbalsko tržište nastavilo je da se oporavlja od pandemije korona virusa, a u 2022. godini ostvareno je ukupno 21.764 transfera među klubovima iz različitih država.

U muškom fudbalu ostvareno je 20.209 transfera, što je povećanje za 11,6 odsto u odnosu na 2021, a takođe je nadmašen i rezultat iz 2019. godine.

Ukupno je na transfere potrošeno 6,5 milijardi dolara, čime je ostvaren rast od 33,5 odsto u odnosu na 2021. godinu.

"Iako je ovaj iznos još uvijek ispod nivoa iz 2018. i 2019. godine, klubovi se očigledno oporavljaju", navodi Fifa na 75. stranici izvještaja.

Među transferima sa najvećim iznosom nalaze se Erling Haland (iz Borusije Dortmund u Mančester siti), Antoni (Ajaks - Mančester junajted), Kazemiro (Real Madrid - Mančester junajted), Orelijen Čuanmeni (Monako - Real Madrid) i Darvin Nunjes (Benfika - Liverpul).

Izvještaj Fife ne uključuje transfere među klubovima iz iste države, pa se tako na spisku ne nalazi prelazak Gabrijela Žezusa i Oleksandra Zinčenka iz Mančester sitija u Arsenal.

Od transfera su najviše zaradili francuski klubovi (740,3 miliona dolara), najveći broj igrača došao je u portugalske timove (901), dok je najviše igrača otišlo iz Brazila (998).

Najviše igrača prošle godine otišlo je iz Šahtjora iz Donjecka (51), a zatim slijedi zagrebački Dinamo (40).

Fifa je takođe navela da je ostvaren veliki rast u ženskom fudbalu, pa je broj klubova koji je uključen u međunarodne transfere iznosio 500 prošle godine (22 odsto više u odnosu na 2021.).

Ukupno je zaključeno 71.002 transfera, od čega 49.238 čini amaterski fudbal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније