Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В. [ Beta ]

20. 09. 2022. 15:02   >>  14:59

10 OD 14 SE NIJE OBAVEZALO

Nevladine organizacije pozvale sponzore SP da isplate odštetu radnicima

Nekoliko organizacija za ljudska prava pozvalo je danas sponzore Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru da uplate odštetu radnicima koji su radili na izgradnji objekata za ovo takmičenje.

Kao razlog za odštetu, organizacije su navele zloupotrebu radnika i teške uslove za rad.

Nevladine organizacije redovno kritikuju uslove rada radnika migranata koji rade na raznim gradilištima u Kataru.

Deset od 14 korporativnih partnera FIFA nije javno obećalo obeštećenje, niti je odgovorilo na zahtjeve za raspravu o "zloupotrebi u vezi sa turnirom", navele su organizacije za ljudska prava.

"Ostalo je samo dva mjeseca do početka turnira, i sponzori bi trebalo da iskoriste svoj uticaj kako bi izvršili pritisak na FIFA i Katar da ispune svoje obaveze prema radnicima", izjavila je Minki Vorde, direktorka u Hjuman Rajts Voču.

Samo četiri partnerske kompanije SP, Adidas, Koka Kola, MekDonalds i AB InBev, obavezale su se da isplate novčanu nadoknadu radnicima.

Nevladine organizacije pozdravile su socijalne reforme u Kataru, ali su navele da i dalje postoje veliki problemi vezani za bezbjednost radnika i neisplaćene zarade.

Prema anketi koju je sproveo Amnesti Internešnal, 73 odsto ispitanika je "potpuno za" ili "donekle za" da FIFA isplati nadoknadu radnicima migrantima zbog kršenja njihovih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније