Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

P.R. [ Mina ]

20. 10. 2021. 13:20   >>  13:21 1

UEFA

Razmatrana inicijativa za formiranje Akademije

Akademija za najtalentovanije mlade igrače je komplikovan, ali i izuzetno važan projekat za razvoj omladinskog fudbala u Crnoj Gori, kazao je senior menadžer za razvoj omladinskog fudbala u Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA) Olivije Dolja.

Saopšteno je da je na sastanku sa čelnicima Fudbalskog saveza pomenuta mogućnost osnivanja akademije, koja bi okupljalja najtalentovanije mlade fudbalere iz cijele države.

"U stalnoj sam vezi sa vašim Centrom za edukaciju trenera, kao i sa čelnicima FSCG. Pričamo o izazovima sa kojima se susrijeću kada je riječ o razvoju mladih igrača i zajednički pokušavamo da ga unaprijedimo. UEFA podržava sve nove i kvalitetne ideje", kazao je Dolja.

Prema njegovim riječima, akademija bi bila mjesto za sticanje fudbalskog znanja, ali i obrazovanja uopšte.

"Radi se o tome da bi Fudbalski savez okupio najtalentovanije igrače iz države, koji bi u toku radne sedmice trenirali zajedno, pod nadzorom trenera u akademiji. Za vikend bi se vraćali u svoje klubove i za njih igrali takmičarske mečeve", rekao je Dolja.

On je istakao da bi talentovanio fudbaleri svakodnevno imali priliku da treniraju u najboljim uslovima, sa najboljim igračima iz svog uzrasta.

U akademiji bi im bilo omogućeno i da se redovno školuju.

"Sada je važno fokusirati se na U-15 i U16 selekcije. To su krucijalne godine za razvoj igrača, želimo da unaprijedimo rad sa tim generacijama. Fudbal konstantno evoluira, mijenja se. Očigledno je da je igra sada mnogo brža u odnosu na neko ranije vrijeme, da su igrači mnogo fizički jači", rekao je Dolja.

On je istakao da zbog toga način treninga u mlađim kategorijama treba da bude što sličniji treninzima seniora, da postoji jak intenzitet svakodnevnih treninga i utakmica.

"Igrači od 14, 15 godina moraju u tom uzrastu osjetiti jaku konkurenciju na treninzima i utakmicama, moraju se nadmetati sa najboljima iz svog uzrasta", dodao je Dolja.

Komentarišuću dosadašnju saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore, kazao je da je zadovoljan onim što su zajedno radili prethodnih godina.

"Ali, u ovakvim prijektima nikada ne možete biti u potpunosti zadovoljni jer uvijek morate sebi da postavljate nove ciljeve. A to nije lako uvijek i svuda postići. Želja nam je da svake godine podižemo nivo rada sa mladim igračima", zaključio je Dolja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније