Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zelena priča

11. 06. 2024. 00:00 >> 14:01

Zelena priča

Komarnica između ekonomije i ekologije: hidroelektrana ili zaštićena rijeka - i dalje je dilema pred crnogorskom javnošću.

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO upozorio je Crnu Goru da mora da ispita mogući uticaj izgradnje hidroelektrane Komarnica na opšte univerzalne vrijednosti i životnu sredinu.
Rok do kada Crna Gora mora informisati Komitet o svim preduzetim radnjama ističe 1. decembra 2024.
Evropska agencija za zaštitu životne sredine preporučuje našoj državi da ne odobri projekat, ako se ustanovi negativan uticaj hidroelektrane na bogatstvo flore i faune .
Oprezan je i ministar energetike i rudarstva, prof. dr Saša Mujović koji kaže da se struja neće proizvoditi na taj način ukoliko ne bude saglasnosti ovdašnje Agencije za zaštitu životne sredine.
Cilj je valorizovati potencijale kojima je zemlja bogata i aktuelni su projekti hidroelektrana: Komarnica, Kruševo i Ćehotina, koji su u određenoj fazi postupka, kaže ministar Mujović.
Svi ti projekti moraju se posmatrati i sa aspekta uticaja na životnu sredinu. Zato se o njima mora postići širi konsenzus, pa ministar Mujović poručuje da ekologija i energetika mogu imati partnerski odnos, što je i definicija održivog razvoja.
Naša država ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, ali namjera Crne Gore je da istovremeno investira u stabilne izvore energije, kaže ministar Saša Mujović.
Godinama ekolozi negoduju zbog planiranja izgradnje hidroelektrane na Komarnici, a poruka ministra Mujovića je: “neće se realizovati bez saglasnosti na elaborat o uticaju na životnu sredinu.”
Područje Komarnice, koje odlikuju ljepota i bogatstvo flore i faune, UNESCO je prepoznao kao izuzetno važno i tražio je da se doda zaštićenom području Durmitora, te apelovao na nadležne da sačuvaju taj dio svjetske prirodne baštine.
Podatak UN govori da će se, usljed klimatskih promjena, u periodu od tri decenije istopiti glečer na Durmitoru. Takvi klimatski uslovi dovode do uzročno - posljedičnih veza, koje će imati negativan uticaj na vode Komarnice, stav je geografa.
Dugo se crnogorski građanski i ekološki aktivisti bore protiv hidroelektrane na divljoj rijeci , sa kanjonom koji se ubraja među pet najljepših na Balkanu, a nadležnima u EPCG i Vladi savjetuju da se okrenu obnovljivim izvorima energije. Jer, bila bi, kako kažu, nemjerljiva šteta po prirodu koja pruža sve resurse za razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma.
Područje Komarnice još je nedovoljno istraženo, ali ono što se zna, navode ekolozi i biolozi, jeste da je ona iznjedrila neke biljne vrste kakvih je malo u Evropi.
Tim povodom naša gošća je aktivistkinja Građanske inicijative “Spasimo Komarnicu “ Nina Pantović, a vrijedne informacije saopštavaju i geograf, prof. Luka Mitrović, građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević i članica Crnogorskog društva ekologa Jelena Popović.


Urednica emisije “Zelena priča “ je Tatjana Fatić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се