Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zelena priča

28. 05. 2024. 00:00 >> 18:12

Zelena priča

Klimatske promjene uveliko utiču na gmizavce, koji nakon hibernacije izlaze iz svojih staništa, što pokazuje njihov uvećan broj u dijelu regiona. Naime, viši nivo podzemnih voda i naglo otopljavanje uticali su da se zmije minula dva mjeseca pomjere iz prirodnih staništa ranije i masovnije nego što je uobičajeno, kažu stručnjaci.

Crna Gora, naročito njen južni dio, po bogatstvu herpetofaune, nalazi se u samom vrhu u Evropi. Na Balkanu, uz Hrvatsku, Crna Gora ima najbogatiju populaciju gmizavaca. Na našem prostoru je 15 vrsta zmija , od čega tri vrste čine otrovnice i nijesu sve zakonom zaštićene, zbog čega je učestalija eksploatacija , ne samo u medicinske svrhe, već ilegalnim putevima i ka inostranstvu zbog modne industrije. Gmizavci predstavljaju jednu od najvažnijih karika u lancu ishrane u ekosistemima, kontrolišući brojnost insekata i glodara, a posljedično i smanjujući širenje zaraznih bolesti, kao i širenje parazita u baštama i voćnjacima.

U Zelenoj priči o reptilima i njihovom značaju za životnu sredinu, ali i o zmijama i gušterima kao kućnim ljubimcima, govori gost Radija Crne Gore - stručnjak za zmije, veterinarski tehničar,  istraživač  i edukator Tihomir Radonjić iz Podgorice.

Radonjić kao kućne ljubimce odgaja više od 40 zmija i egzotičnih guštera, uz dosta ljubavi i pažnje : u specijalnim terarijumima,sa odgovarajućom temperaturom i vlagom, kao i sa medicinskom njegom. Neobičan hobi iziskuje mnogo vremena i sredstava, kaže naš sagovornik, naročito kada je riječ o biranoj hrani, te i sam u laboratorijskim  uslovima proizvodi miševe i insekte za svoje zmije i guštere.

Znanje , posvećenost i  ljubav Tihomira Radonjića  prema reptilima, kojima se bavi od ranog djetinjstva,  uočavaju svi koji imaju priliku da se informišu i edukuju na izložbama i radionicama, ali i u ličnom kontaktu radi najboljeg savjeta.

Urednica emisije Tatjana Fatić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се