Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zelena priča

14. 05. 2024. 00:00 >> 09:36

Zelena priča

Loše upravljanje šumama duži niz godina, organizovani eko-kriminal, pa čak i radnje pod zakonskim okvirom, poput sanitarne sječe, napunili su džepove privatnicima i ostavili trajne ekološke i ekonomske posljedice.

Poremećen ekosistemski sklad posebno je učinio neprocjenjive štete, ugrozio životnu sredinu i javno zdravlje. Šumarska mafija ekološke države poznata je i u regionu i mnogi smatraju da je njeno djelovanje teško zaustaviti.

Te kriminalne strukture su pružale svoje pipke i u institucije sistema, pa je zato i došlo do katastrofalnih razmjera uništavanja šumskih ekosistema, navode  predstavnici civilnog sektora. 

“ Crna Gora poslije Švedske, Finske i Slovenije ima najveći zeleni pojas u Evropi . To su naše šume, koje pokrivaju između 63 i 70 posto teritorije Crne Gore, a u prethodnom periodu njima se loše gazdovalo i sada se to mora promijeniti uz predan rad, efikasne kontrole i sprečavanje bespravne sječe drveta,” kaže VD direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore Miloš Rajković.

Procjenjuje se da zbog loše koncesione politike, kriminala, bolesti šuma i požara državni budžet gubi milijarde eura, što će se promijeniti donošenjem novog Zakona o šumama i formiranjem državnog preduzeća za upravljanje šumama, kako predviđaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

No, po mišljenju gosta  “Zelene priče” Radija Crne Gore,  gospodina Rajkovića : takvo preduzeće otvara dosta pitanja i dilema- nijesu jasno precizirane aktivnosti  i nadležnosti koje mogu ugroziti sistem. Takvo preduzeće postojalo je i prije 20 godina i propalo je, a zagovornici otvaranja državnog preduzeća su oni iz prethodnog perioda, koji su kreirali lošu poslovnu politiku i žele da zadaju poslednji udarac crnogorskom  šumarstvu.

Ponosan  je  Rajković na sopstveni  i rad svog tima, kao i na saradnju sa policijom i inspekcijskim  službama.

Za 30-ak dana, od kada je na toj poziciji, svakodnevno su organizovane terenske akcije u kojima su zaplijenjene odgovarajuće količine nelegalno posiječenog drvnog sortimenta , koji je lagerisan na sigurno mjesto, a u skladu sa zakonom,  biće podijeljen ljudima u stanju socijalne potrebe , besplatno ili uz minimalnu nadoknadu. Podnijeto je više prijava nadležnim organima i  nema odustajanja u borbi protiv svih bespravnih aktivnosti, a velika pažnja biće usmjerena i na zaštitu šuma od potkornjaka i  od požara, poručuje VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore Miloš Rajković.

Urednica emisije Tatjana Fatić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се