Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna panorama

18. 05. 2024. 00:00 >> 18:58

Kulturna panorama

Subota, 18. maj, RCG.

“Erazmusima” kao sada pohvalama nenormalnim prenormalnostima i imobilnim mobilnostima , dogmatski smo usmjereni, i na univerzitetima i van njih, na indoktrinaciju u ključu neoliberalnog građanizma, a ne univerzalnog znanja.

Potaknuta postmodernim anarhizmom neograničene želje i ćudljivosti bez mjere, nove generacije- ali i stare sve više- ukorijenjene su na svakom mjestu podjednako, odnosno lišene bilo kakvog ukorijenjenja. Obdarene su open mind-om, odnosno tom otvorenošću samo „otvorene‟ za sve ono što će potrošački sistem i diktatura reklamiranja željeti da im nametne.

Pojam ropstva pripada nekome onda kada su mu i njegovi lanci nevidljivi. To je potčinjavanje novog sitnog praha kosmičkih egoizama i ciničnih monada u svijetu koji je dezorijentisan i bez težišta.

Današnji kosmopolitski diskurs, lažan je. Slavi kao posebnost slobodnog čovjeka ono lutanje, ono iskorjenjivanje i ono odsustvo ograničenja koji su, u stvarnosti, najkonkretnija svojstva ropstva i njegove transformacije pojedinca u apstraktno svemogući-nestalni i nemoćni atom potpuno podređen poretku razmjenske vrijednosti. Rukovodeći se tim, ugrubo, riječima italijanskog filozofa Dijega Fuzara, razgovaramo o neautonomiji znanja sa prof. dr književnosti Radojem Femićem gostom 18. Sajma knjiga i obrazovanja, kao i sa drugim gostima Sajma okončanog sinoć-piscem Vladimirom Tabaševićem. Takoođe i Muharemom Bazduljem koji uočava da je i studentska osim uopšte pobuna komodifikovana.

Slikari Milka Vujović, Marko Crnobrnja i reditelj Dino Mustafić govore još u Kulturnoj panorami Radija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се