Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturno-umjetnički program

18. 05. 2022. 00:00 >> 11:51

Dragan Stojnić - Maestro jugoslovenske šansone

Bio je gospodin, nije se nadao uspjehu. Ali, uspjeh nije zaobišao čovjeka koji je nosio prokletstvo svoga glasa.

Dragan Stojnić rođen je 1937. u Beogradu. Živio je u Banja Luci, Sarajevu, Skoplju, pa ponovo u Beogradu, ali gdje god da je išao u srcu je uvijek nosio pjesmu.

Studirao je francuski jezik, a želio da postane pjevač.

Njegovi počeci se vezuju za grupu “Prijatelji”, a prvi veliki uspjeh postigao je 1964. godine pobjedom na festivalu u Kraljevu “Mikrofon je vaš” sa pjesmom “Bila je tako lijepa”. Sljedeće godine takođe je dobio prvu nagradu na festivalu u Opatiji sa pjesmom “Zašto dolaziš samo sa kišom”.

Poslije toga 1966. godine gostovao je u pariskoj Olimpiji koja je bila i ostala san mnogih pjevača, a njegove ploče su počele da se prodaju u ogromnim tiražima.

Prvi solistički koncert održao je 1984. godine i od tada njegov tradicionalni osmomartovski koncert je neraskidiva veza sa publikom. Na sceni je proveo skoro 40 godina.

Održao je mnogobrojne koncerte širom Jugoslavije, a zahvaljujući pjesmi obišao je gotovo cijeli svijet. Bio je dugogodišnji saradnik Produkcije gramofonskih ploča Radio-televizije  Beograd, a 1998. godine dobio je nagradu “Zlatni Beočug” Kulturno-prosvetne zajednice Beograda.

Stojnić je bio gospodin na sceni, ali i van nje.

- “Svaki nastup, svaka pesma i prilaz publici iziskuju mnogo napora, jer posle toliko godina provedenih na sceni, mislim da mogu da pružim bolje partije”, govorio je svojevremeno Stojnić.

Voljeli su ga i stari i mladi, posebno žene kojima je tradicionalno svakog 8. marta pjevao u beogradskom Domu sindikata.

Nije krio da su mu one bile inspiracija.

- “Žene su te koje čoveka vuku da peva još od mladosti”, rekao je u jednom intervjuu. “One su naša pokretačka snaga i dok smo na sceni želimo da ih osvajamo. Ja, recimo, dok pevam uvek u publici nađem neko zanimljivo lice kome se obraćam pesmom. To je ono što me ispunjava”.

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih šansonjera umro je 19. marta 2003. a sahranjen je 21. marta 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izdavačka kuća PGP RTS objavila je The best of Dragan Stojnić, izbor njegovih najljepših pjesama po kojima ga generacije pamte.

U znak sjećanja na Maestra jugoslovenske šansone poslušajmo intervju koji je sa Stojnićem 1995. u Radiju Crne Gore vodila Nada Vučinić.

Autorka emisije: Nada Vučinić.

Priredili ton majstor Jovica Trajkovski i urednik Kulturno umjetničkog programa Mirsad Rastoder.

Produkcija Radio arhiv, maj 2022

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се