Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ Klix.ba ]

16. 10. 2024. 11:55 >> 11:55
Čitaj mi:

SAVJETI

Izbjegavajte ove navike, ako želite da živite duži, zdraviji život 

Starenje je jedna od mnogih tema o kojima mnogi izbjegavaju da pričaju - ali čak i ako to ne priznate, to ne sprječava da se sam proces dogodi.

 


Dok influenseri reklamiraju dodatke i tretmane protiv starenja, taj proces ništa neće spriječiti. Zato je važno da uložite vrijeme i usredsredite se na ponašanja koja vam mogu pomoći da živite dug i zdrav život.

„To nije samo dodavanje godina vašem životu, već dodavanje života vašim godinama”, rekla je dr Ejlin Pangilinan koja je istakla da je posebno važno da produžite svoje zdrave godine, ali i nastavite da radite stvari koje volite.

1. Nikada ne odustajte od vježbanja

Vježbanje je veoma važno za starije osobe. Kada dođete u određene godine tačno se vidi i prepoznaje ko je nekada vježbao a ko ne. Prednost treba da date aerobnim vježbama.

„Cilj je 150 minuta nedjeljno, što je podijeljeno na 30 minuta dnevno pet dana u nedjelji”, rekla je dr Ejlin Pangilinan.

Možete probati hodanje, trčanje, plivanje, ples, vožnju biciklom ili bilo koju vježbu u kojoj uživate i koja vas pokreće. Kada je u pitanju zdravo starenje, vježbanje pomaže da održite mišićnu masu i snagu.

Što prije počnete redovno da vježbate, to bolje, ali nikada nije kasno za početak.

„Ono što treba izbjegavati je sjedeći način života u koji je prilično lako ući u modernom životu... mnogi od nas rade na poslovima na kojima mnogo sjedimo”, rekao je dr Majkl Danijelevič.

2. Brinite o svojoj snazi

Kao što je pomenuto, vježbanje je od vitalnog značaja za zdravo starenje, a to važi i za aerobne vježbe i za trening snage. Trening snage vam omogućava da održite mobilnost. Potrebno je da održavate svoju mišićnu masu, jer kako starimo, gubimo čistu mišićnu masu, a što više mišićne mase možete da održite u starijoj dobi, to ćete biti stabilniji i manja je vjerovatnoća da ćete pasti.

Ipak, ne postoji jedan pravi način za trening snage. Kako ćete vježbati zavisi od od vaših godina i sposobnosti i u čemu dovoljno uživate da biste zapravo nastavili da radite redovno. Na primjer, možete isprobati jogu, pilates reformer, vježbe sa trakama za otpor ili vježbe sa tjelesnom težinom.

3. Nemojte da se izolujete

Izolacija se može desiti kada osoba izgubi svoju porodicu, ostane bez posla, ili se razboli. Ali, opšte je poznato koliko društvene veze utiču na zdravlje.

Učestvujte u lokalnim grupama, bilo da je to sportski tim u zajednici, događaji u centru za starije, rad u zgradi ili mjesnoj zajednici. Pravite planove sa prijateljima i porodicom, ili organizujte sastanke kao što je pokretanje mjesečne grupe za knjige, planiranje nedjeljnih šetnji sa komšijama.

4. Ne preskačite preventivne preglede

Ključ za zdravo starenje je da idete redovno kod ljekara i da obavezno radite skrining za neke od najčešćih karcinoma.

Važno je da se uvjerite da ste u toku sa pregledima kao što su skrining raka dojke, skrining raka prostate, skrining raka grlića materice, skrining raka debelog crijeva, skrining raka pluća.

5. Ne koristite duvan i ne pijte previše alkohola

Duvan utiče da ljudi izgledaju starije, ali i na kognitivnom nivou umanjuje određene funkcije.

Bilo da imate 20, 40, 60 ili 80 godina, nikada nije kasno da prestanete da pušite. Takođe, treba da izbjegavate i previše alkohola. To znači dva pića ili manje svakog dana za muškarce i jedno piće ili manje svakog dana za žene. Ali čak i ova količina može biti previše alkohola za osobe koje pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i problema sa pamćenjem.

6. Trening mozga

Kognitivne sposobnosti zavise od toga koliko je mozak stimulisan, što zahtijeva učenje novih informacija i nova iskustva.

Mentalna stimulacija izgleda drugačije za svaku osobu ... bilo da se radi o čitanju nove knjige, uključivanju u neku vrstu građanskog diskursa ... biti aktivan u zajednici ili, da, slagati zagonetke, igrati igrice, čak ponekad i video igrice, prenosi Huffington Post.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније