Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

10. 09. 2024. 08:38 >> 08:38

ZABILJEŽEN ODLIČAN NAPREDAK

Prvi put ikada izvršena transplantacija oka

Američki vojni veteran Aron Džejms (46), koji je prvi čovjek u svijetu kojem je transplantirano cijelo oko, postigao je značajan napredak nakon godinu dana, piše BBC.



Njegovo donorsko oko do sada je održavalo normalan pritisak i protok krvi i zadržalo svoju veličinu, za razliku od donorskih očiju kod životinja, koje se često smanjuju nakon transplantacije, objavili su naučnici sa NYU Langone Healtha u novoj studiji.

Još uvijek ne vidi, ali naučnici vjeruju da bi mogao. Džejms nije povratio vid u tom oku, ali istraživači se nadaju da bi mogao. Izjavili su da su "istinski zadivljeni" njegovim oporavkom.

"Rezultati koje vidimo nakon ovog postupka su prilično nevjerovatni i mogli bi utrti put novim kliničkim protokolima i podstaći dalja istraživanja složenih transplantacija", rekao je dr. Vaidehi Dedania, oftalmolog vojnog veterana.

Autori studije navode da je test nazvan elektroretinografija - koji mjeri električni odgovor mrežnjače na svjetlost - pokazao da su štapići i čunjići oka donora, nervne ćelije osjetljive na svjetlost u oku, preživjeli transplantaciju.

Džejms nije izgubio vid na desno oko, a većina njegovog lica je nastradala u nesreći na radu 2021. godine. U maju prošle godine podvrgnut je operaciji koja je trajala 21 sat i u kojoj je učestvovalo više od 140 zdravstvenih radnika.

Donirano lice i oko potiču od jednog muškog donora u tridesetim godinama. Tokom operacije, ljekari su ubrizgali odrasle matične ćelije iz koštane srži donora u optički nerv kako bi podstakli njegovu regeneraciju.

Istraživači su rekli da je Džejms od tada postigao mnoge značajne prekretnice. Konkretno, ponovo može jesti čvrstu hranu i povratio je osjećaj mirisa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније