Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.J. [ Index.hr ]

02. 09. 2024. 09:00 >> 09:00
Čitaj mi:

obratite pažnju

Omiljene opcije za doručak koje remete metabolizam

Mnoge popularne namirnice, koje se smatraju zdravim, nakon izvjesnog vremena, mogu dovesti do niza zdravstvenih problema.

Kada je u pitanju početak dana, vaš izbor doručka može biti ključan u određivanju kako ćete se osjećati ostatak dana. Uz više obaveza i nedovoljno vremena, mnogi posežu za brzim i lakim opcijama za doručak, koji bi mogli da donesu više štete nego koristi, posebno kada su u pitanju upale i višak kilograma.

Mnoge popularne namirnice, koje se predstavljaju kao zdrave, zapravo mogu poremetiti rad metabolizma i kao rezultat dugotrajnog konzumiranja dovesti do niza zdravstvenih problema. Dijetetičari Krutika Nanavati i Džesi Feder za She Finds izdvojili su tri popularne opcije za brzi doručak koje bi vam zapravo bilo bolje da preskočite za najvažniji obrok u danu.

Energetske pločice

Kada ste u žurbi, a mnogi ujutru jesu, energetska pločica je odličan izbor jer je lako pojesti je u pokretu kao užinu ili lagani doručak. Iako se ove pločice često prodaju kao zdrave opcije, dijetetičari tvrde da su visoko prerađene i pune šećera i drugih aditiva.

Mnoge energetske pločice dostupne na tržištu pune su dodatog šećera i kalorija, a po svom nutritivnom sastavu nevjerovatno podsjećaju na čokoladice“, ističe Nanavati.

Često jedenje previše šećera jedan je od načina da se pripremite za viši nivo upale i manje efikasan metabolizam, tako da je dobra ideja da izbjegavate verzije ovih slatkiša koje se kupuju u prodavnici.

Ako zaista volite da jedete ove poslastice, najbolja stvar koju možete da uradite dok vodite računa o svom zdravlju je da napravite sopstvene energetske pločice.

„Pravljenje energetskih pločica kod kuće omogućava kontrolu nad sastojcima koji se koriste, osiguravajući manji udio šećera i veći udio zdravih, hranljivim sastojcima kao što su orasi, sjemenke i suvo voće“, savjetuje dijetetičar.

Voćni sokovi

Da, dobro ste pročitali. Na listi ovih dijetetičara su i voćni sokovi. Ali naravno, govorimo o zaslađenim voćnim sokovima koje kupujete u prodavnici, a ne o onima koje pripremate od svježeg voća kod kuće.

„Iako voćni sokovi mogu izgledati zdravije od slatkih bezalkoholnih pića, oni mogu imati uporediv sadržaj šećera i kalorija. Nedostatak vlakana u ovim napicima dovodi do brzog apsorpcije šećera, potencijalno izazivajući fluktuacije šećera u krvi i povećanu glad“, dodaje dijetetičar .

On savjetuje da kad god možete, odvojite vrijeme da kod kuće napravite prirodni sok od voća i povrća, koji će vam omogućiti da znate šta ste konzumirali u napitku ,prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније