Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

08. 08. 2024. 09:47 >> 09:47
Čitaj mi:

DEPRESIJA I ALKOHOL

Sve je više djece u bolnicama zbog psihičkih problema

Nakon povreda i trovanja, mentalno zdravlje je bilo drugi najčešći razlog za hospitalizaciju, podaci su saveznog zavoda za statistiku.

 


Pandemija, ratovi, promjene u životu: sve više djece i mladih u Njemačkoj je pod velikim psihičkim opterećenjem. Neki postaju depresivni, drugi završavaju u ustanovama za liječenje zavisnosti.

Tokom 2022. više djece i mladih nego ranije se liječilo u bolnicama od mentalnih bolesti i poremećaja ponašanja. Nakon ozljeda i trovanja, mentalno zdravlje je bilo drugi najčešći razlog za hospitalizaciju, podaci su saveznog zavoda za statistiku.

Od oko 435.900 mladih pacijenata na klinikama, 19 odsto se liječilo od mentalnih bolesti i poremećaja ponašanja. Podaci se odnose na djecu i mlade između deset i 17 godina.

Kod djevojčica je veći rizik od bolesti.

Najčešća dijagnoza je depresija – prije dvije godine zabilježeno je preko 22.600 slučajeva.

"Objektivno, nakon pandemije, imamo više slučajeva depresije kod mladih", rekla je Renata Schepker iz Njemačkog udruženja za psihijatriju, psihosomatiku i psihoterapiju djece i mladih za dpa.

"Naivno mladalačko poimanje svijeta" djece i mladih je "takoreći uništeno" globalnom zarazom i drugim katastrofama, "takođe ratovima u svijetu i svim vrstama događaja koji otežavaju život", rekla je doktorica Schepker.

U mentalne bolesti i poremećaje ponašanja spadaju i one koje su uzrokovane alkoholom, kao što su posljedice zloupotrebe i akutnog trovanja ili sindromi zavisnosti ili odvikavanja. Slučajevi povezani s alkoholom su druga najčešća dijagnoza za djecu i adolescente u 2022.

"Nažalost, mladi piju skoro isto koliko i prije pandemije", naglasila je Schepker. Teških slučajeva je čak i više. "Kod onih koji su zaista zavisni i kojima je potrebna detoksikacija i odvikavanje, tu imamo ozbiljnije slučajeve nego prije nekoliko godina".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније