Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

07. 08. 2024. 08:13 >> 08:13
Čitaj mi:

SZO

Stiglo upozorenje: Korona se širi svijetom

Broj infekcija kovidom-19 se povećava širom svijeta i malo je vjerovatno da će uskoro opasti, a postoji rizik od pojavljivanja novih mutacija, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).


''Podaci našeg sistema nadzora zasnovanog na analizama u 84 zemlje pokazuju da je procenat pozitivnih testova na SARS-CoV-2 rastao tokom nekoliko posljednjih nedjelja. Sve u svemu, pozitivnost testova je iznad deset procenata, ali to varira po regionu. U Evropi je procenat pozitivnosti iznad 20 odsto'', rekla je Marija Van Kerkhove iz SZO novinarima u Ženevi.

Analize otpadnih voda sugerišu da je cirkulacija SARS-CoV-2 od dva do 20 puta veća nego što pokazuju trenutne brojke. Tako visoke stope cirkulacije infekcije u ljetnjim mjesecima na sjevernoj hemisferi su atipične za respiratorne viruse, koji se uglavnom šire na niskim temperaturama.

''Posljednjih mjeseci, bez obzira na sezonu, mnoge zemlje su iskusile nagli porast kovid-19, uključujući i Olimpijske igre gdje je najmanje 40 sportista bilo pozitivno,“ rekla je Van Kerkhova.

Kako virus nastavlja da se razvija i širi, raste rizik od ozbiljnijeg soja virusa koji bi ne bi mogao da bude otkriven metodama koje su do sad praktikovane ili da ne reaguje na medicinsku intervenciju.

SZO poziva vlade da pojačaju kampanje vakcinacije, vodeći računa da grupe sa najvećim rizikom budu vakcine najmanje jednom u 12 mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније