Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

22. 07. 2024. 08:43 >> 08:44

VRIJEDI ZNATI

Pet razloga zbog kojih bi svakog dana trebalo da popijete čašu crnog vina

Ima li išta bolje od čaše crnog vina poslije dobrog ručka? Mnogi će reći ne. I ljekari će se složiti sa njima. Da, dobro ste čuli, crno vino je dobro za zdravlje, sve dok se konzumira u razumnim količinama.

 


U čaši vina od 150 ml ima 125 kalorija, a vino sadrži male količine vitamina i minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, kalijum i fosfor. Ovo su neki od blagotvornih efekata crnog vina na organizam, pišu stručnjaci sa portala WebMD.

Antioksidansi u crvenom vinu mogu sniziti krvni pritisak. Nekoliko studija je potvrdilo da je kod osoba sa blago povišenim krvnim pritiskom, nakon konzumiranja crnog vina, on snižen. Naučnici kažu da su za ovaj efekat odgovorni polifenoli u vinu.

Iako je potrebno više istraživanja, prethodni dokazi sugerišu da je crveno vino dobro za zdravlje srca jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja štetnog plaka u arterijama.

Smanjenje rizika od raka

Resveratrol, polifenol u crnom vinu, ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i može smanjiti rizik od raka sprječavajući rast ćelija raka. Iako su potrebne dalje studije da bi se potvrdio ovaj efekat, prethodna istraživanja o resveratrolu u vinu pokazala su njegov efekat na poboljšanje kardiovaskularnog sistema.

Smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti

Polifenoli iz crnog vina sprječavaju stvaranje proteina koji proizvode toksična jedinjenja koja ubijaju moždane ćelije. Polifenoli takođe mogu da smanje toksičnost postojećih jedinjenja, čime se ublažava kognitivni pad.

Smanjenje rizika od dijabetesa

Velika studija je pokazala da umjerena konzumacija alkohola uz obroke, posebno vina, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Potencijalni zdravstveni rizici od crnog vina:

Dok neka istraživanja pokazuju zdravstvene prednosti konzumiranja crnog vina, treba imati na umu da ono takođe nosi određene rizike, a uvek postoji rizik da postanete zavisni od alkohola. Prije nego što počnete da uživate u crnom vinu, imajte na umu da ono kod nekih može izazvati alergije, da ga ne smijete piti u trudnoći i ako bolujete od gihta. Takođe, alkohol je strogo zabranjen svima sa oštećenjem jetre, može uticati na debljanje, a prekomjerna konzumacija alkohola povezuje se sa pojavom karcinoma organa digestivnog trakta i dojke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније