Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M.Lj. [ Klix ]

17. 07. 2024. 22:24 >> 22:24
Čitaj mi:

olakšano liječenje

Nova 3D tehnika snimanja srca unaprijediće kardiovaskularnu medicinu

Istraživači su razvili tehnologiju snimanja bez presedana - trodimenzionalnu vizualizaciju srca, koja hvata najsitnije detalje. Nazvana je "Google Earth" ljudskog srca, i ubrzaće kardiovaskularnu medicinu.

Tako snimljeno ljudsko srce nikada ranije nije viđeno.

Svaki detalj organa snimljen je korišćenjem nove tehnologije koju su razvili istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) i Evropskog centra za sinhrotronsko zračenje (ESRF) kao deo nove studije.

Dva cijela ljudska srca – jedno zdravo i jedno bolesno – snimljena su u 3D detaljima bez presedana, hvatajući anatomsku strukturu organa do 20 mikrometara, pola širine ljudske dlake, prenosi HRT.

Slike su snimljene rendgenskom tehnikom pod nazivom Hierarchical Phase-Contrast Tomographi (HiP-CT).

„Ovo je tehnika na koju smo čekali dugi niz godina. Na neki način, to je novi oblik CT snimanja koji nam omogućava da vidimo stvari koje nikada ranije nismo mogli da vidimo“, kaže profesor Endrju Kuk sa Instituta za kardiovaskularne nauke UCL i koautor studije.

Prema podacima Univerzitetskog koledža u Londonu, kardiovaskularne bolesti su najveći ubica na svijetu – samo je ishemijska bolest srca, slabljenje srca uzrokovano smanjenim protokom krvi, bila odgovorna za 16% smrtnih slučajeva širom svijeta u 2019.

Naučnici se nadaju da će HiP-CT skeniranje, nazvano „Google Earth ljudskog srca“, pomoći u istraživanjima koja su do sada bila nemoguća.

„To nam daje potpuno novu perspektivu srca. Upoređuje se sa Google mapama. Tako da možemo da vidimo cijelo srce, kao što vidite cijelu zemlju, a zatim zumirate na nivo ulice, a zatim dalje na nivo ćelije, tako da zaista možemo veoma dobro da vidimo vezu između komponenti, a to je od suštinskog značaja za razumijevanje određene vrste aritmija“, objašnjava profesor Kuk.

Tehnike snimanja kao što su ultrazvuk, CT i MRI trenutno se koriste za dijagnozu kardiovaskularnih bolesti, ali ne daju detaljne strukturne informacije o tome šta se dešava u organu.

Kliničari obično moraju da isijeku organe na djelove, a zatim ih skeniraju da bi dobili detaljan pregled.

Međutim, prema profesoru Kuku, HiP-CT skeniranje može dovesti do poboljšanja liječenja i hirurških ishoda.

Nova tehnika skeniranja biće posebno korisna za hirurge pripravnike.

„Tradicionalni način na koji se hirurzi trenutno uče je ili slikama u udžbenicima ili dvodimenzionalnom slikom. Ili su obučeni u operacionoj sali. Prilično je izazovno obučavati hirurge u operacionoj sali, jer će specijalizant imati drugačiju perspektivu. Oni stoje na suprotnoj strani stola od glavnog hirurga. Zato oni sve vide naopako“, kaže Kuk.

Dok je snimanje dva srca važna prekretnica za kardiovaskularnu medicinu, istraživači kažu da će biti potrebno snimiti više srca da bi se dobio pravi osjećaj međuindividualnih varijacija, uzimajući u obzir razlike u godinama, polu, etničkoj pripadnosti i bolesti.

Ovo istraživanje UCL i ESRF dio je projekta „Atlas ljudskih organa“, koji ima za cilj uspostavljanje otvorene naučne baze podataka slika svih ljudskih organa u zdravlju i bolesti.

„Do sada smo snimili osam glavnih organa. Snimili smo srce, mozak, pluća, koja su prva snimljena tokom Covida, bubrege, slezinu, do sada gledamo rak dojke i prostate“, kaže profesor Piter Li, stariji autor studije sa UCL.

Dva srca korišćena u studiji snimljena su korišćenjem hijerarhijske fazne kontrastne tomografije (HiP-CT) u Evropskom postrojenju za sinhrotronsko zračenje u Grenoblu, Francuska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније