Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

17. 07. 2024. 12:47 >> 12:47

POSLJEDICE STRESA

Ovo se dešava vašem tijelu kada mrzite svoj posao

Svako ima loše dane na poslu, ali postoje znakovi na koje zaposleni moraju pripaziti prije nego što se loša nedjelja pretvori u mjesece iscrpljujućeg stresa na poslu, koji uništava zdravlje.

 


U nastavku pričamo o onome što se događa vašem tijelu kada mrzite svoj posao, prenosi HuffPost.

Ne možete spavati

"U većini slučajeva ćete provesti besane noći, te je ovo najčešći znak da na poslu nešto ne ide kako treba", rekla je klinička psihologinja iz Marylanda Monique Reynolds iz Centra za anksioznost i promjenu ponašanja. "Ljudi ne mogu spavati jer im um ubrzano radi ili ne mogu spavati. Bude se usred noći razmišljajući o svom popisu obaveza."

Nekoliko neprospavanih noći nije velika stvar, ali ako ovo postane obrazac, to može biti znak da je vaš stres na poslu postao toksičan.

Imate glavobolje

Vaši mišići se napinju kako bi zaštitili vaše tijelo od ozljeda. Kada na radno mjesto gledate kao na opasnu zonu, vaši mišići ostaju zategnuti, tvrdi Američko udruženje psihologa.

Hronična napetost u vratu, ramenima i glavi može biti povezana s migrenama i tenzijskim glavoboljama. "Stres stvara fiziološke simptome, a to se manifestuje kao bol", rekao je Reynolds.

Bole vas mišići

Kad vam je posao toksičan, možete se osjećati kao da se stalno borite. Pod percipiranom prijetnjom, vaš mozak preplavljuje vaš organizam adrenalinom i drugim hormonima stresa.

"Naši živčani sistemi na toksičnim poslovima stalno su na ivici", rekao je Reynolds. “Stalno smo u iščekivanju, spremni reagovati na neugodnog šefa ili saradnika."

Vaše mentalno zdravlje se pogoršava

Reynolds je primijetio da povećani stres može pogoršati postojeće probleme mentalnog zdravlja. “Neko ko bi mogao imati problem u toksičnom radnom okruženju, osjećaće se loše što negativno utiče na mentalno zdravlje.

Ako se osjećate kao da vas šef ne voli, vaše mentalno zdravlje će platiti cijenu. Takođe, nepravda na poslu i osjećaj da vas ne cijene dovoljno može naštetiti vašem sveukupnom zdravlju.

"Nepravda je posebno otrovan stresor jer pogađa srž onoga što jesmo", rekao je. “Kada se prema meni ponašate nepravedno, napadate moje dostojanstvo kao osobe — u biti kažete da ne zaslužujem fer tretman ili da se prema meni ponašaju isto kao prema drugima."

Češće ste bolesni

Ako ste stalno prehlađeni, razmislite kako se osjećate u vezi s poslom. Veliki broj istraživanja pokazuje da hronični stres može ugroziti imuni  sistem, čineći vas osjetljivijim na bolesti.

Gubite interes za seks

Kako provodite svoje vrijeme, odražava ono što cijenite. Kad svoj posao nosite kući sa sobom, vaši odnosi mogu trpjeti. Američko udruženje psihologa primjećuje da kada žene moraju uskladiti profesionalni stres sa svojim stalnim osobnim i financijskim obavezama, to može smanjiti seksualnu želju.

Kod muškaraca ovaj hronični stres može rezultirati nižom proizvodnjom testosterona, što zauzvrat dovodi do nižeg libida. "Mora postojati određena količina opuštenosti kako bi se omogućio osjećaj uzbuđenja", rekao je Reynolds.

Stalno ste umorni

Ako se stalno osjećate umornima, bez obzira na to koliko dugo spavate, možda je pravi krivac vaš posao.

Kelloway je primijetio da "ne postoji određeni način na koji pojedinci reaguju na toksično radno mjesto", ali je rekao da je umor u rasponu fizičkih simptoma koje zaposleni mogu osjećati.

Toksični poslovi mogu stvoriti krug koji nas iscrpljuje, rekao je Pfeffer. "Osjećate se preopterećeno jer predugo radite, a radite predugo jer se osjećate preopterećeno", rekao je. 

Imate probavne probleme

Probavne smetnje, zatvor, te nadutost mogu se povezati sa stresom, jer stres utiče na ono što crijeva probavljaju i takođe može promijeniti naše crijevne bakterije, što zauzvrat utiče na naše raspoloženje.

Zbog toga možete imati bolove u želucu kada ste uzrujani, rekao je Kelloway, koji je to i sam iskusio na jednom toksičnom poslu.

"Prije otprilike šest mjeseci počeo sam primjećivati da me svake nedjelje poslijepodne boli trbuh. Nije me simptom, već trenutak (upravo kad sam počeo razmišljati o tome što moram učiniti u ponedjeljak ujutro) upozorio na povezanost s poslom", rekao je. "Svi simptomi su nestali kad sam dao otkaz i prešao na nešto drugo."

Vaš se apetit mijenja

Vaš apetit je usko povezan s vašim mozgom. Pod akutnim stresom, vaš odgovor na borbu ili bijeg oslobađa adrenalin, govoreći vašem tijelu da potisne probavu kako bi se usredotočilo na spašavanje od percipirane opasnosti, prema Harvard Health Letteru.

Međutim, pod dugotrajnim stresom, nadbubrežne žlijezde vašeg tijela oslobađaju i stvaraju kortizol, hormon koji može povećati glad. Kada vaš posao uzrokuje dugotrajne emocionalne probleme, možete se okrenuti hrani za utjehu.

Harvard takođe  ističe da konzumacija slatke hrane može otupjeti reakcije i emocije povezane sa stresom, zbog čega se na nju često gleda kao na hranu za utjehu – no to je nezdrava navika koju biste trebali izbjegavati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније