Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

RTS [ R.B. ]

13. 07. 2024. 17:28 >> 17:27

SAVJETI LJEKARA

Kako da pomognete prolazniku kojem je pozlilo na ulici od vrućine

Tropski talas koji je donio temperature od gotovo 40 stepeni može biti opasan po zdravlje, zato se građanima preporučuje da ne izlaze u najtoplijem dijelu dana.

Doktorka Andrijana Ilić rekla je za RTS da visoke temperature, odnosno sunčeva toplota, djeluje na tijelo globalno i lokalno.

"Pregrijevanjem tijela dovodi do širenja krvnih sudova, do smanjenog protoka kiseonika kroz mozak i ljudi padaju u nesvest, odnosno kolabiraju, a sa druge strane pregrijevanjem glave, pošto su temperature sigurno oko 40, dovodi do sunčanice“, objasnila je dr Ilić.

Prolaznicima koji se zadese pored osobe kojoj je pozlilo savjetuje da pozovu Hitnu pomoć, da ih okrenu na bok ako su bez svijesti, jer na taj način neće aspirirati ukoliko počnu da povraćaju, a biće im oslobođen disajni put.

„Probamo da ih koliko možemo raskomotimo i sve dok nijesu svjesni, ne treba im vodu davati jer oni ne mogu da piju, već ih samo blago hladiti – čelo, grudi, kožu, ruke, a sa druge strane, ukoliko dođu svijesti, lagano ih uspravimo, ukoliko ne povraćaju, da im damo vodu da piju“, navela je dr Ilić.

Ne izlazite bez vode i praznog stomaka

Ipak, najbolja je prevencija – piti dosta vode, u slučaju niskog pritiska piti mineralnu vodu i jesti slan doručak. Pred izlazak obavezno treba jesti. Kada se izađee, treba nositi kačket ili šešir, kako ne bi došlo do sunčanice.

„Kada dođu sa sunca kući, obavezno moraju pratiti sebe, da li su topli, da li ih boli glava, da li se javlja neka mučnina. Ukoliko su pospani i javi se mučnina i povraćanje, obavezno je javljanje neurologu u dežurnu ustanovu“, rekla je dr Ilić.

Ako je nekoga zadesio toplotni udar nikako ne smije da se hladi direktno alkoholom, već je najbolje natopiti peškire hladnom vodom i staviti na njih. Ako ste na ulici, kvasite pacijenta vodom koja nije ledena, raskomotite ga i budite uz njega do dolaska hitne pomoći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније