Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

11. 07. 2024. 13:47 >> 13:47
Čitaj mi:

VAŽNO UPUTSTVO

Ljekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje ljekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja svjetski problem, a farmaceuti savjetuju da je tokom ljetnjeg perioda neophodno povećati brigu o zaštiti ljekova, s obzirom da većina njih ne podnosi temperaturu višu od 25 stepeni.


Visoke temperature mogu izazvati promjenu aktivnih supstanci čime će efikasnost lijeka biti umanjena, ali mogu dovesti i do promjene boje, konzistencije, mirisa, ukusa ili pak izazvati proces razgradnje lijeka, navode iz Hemofarma.

Svjetska istraživanja pokazuju da je direktno izlaganje ljekova sunčevoj svjetlosti zabilježeno u 10,9 odsto domaćinstava, čuvanje ljekova u kuhinji, kupatilu i garaži kod 38,3 odsto, a skladištenje na dohvat djece u 76 odsto slučajeva. Ljekovi koji se više ne koriste najčešće se nedozvoljeno odlažu u životnu sredinu u 92,1 odsto domaćinstava.

Farmaceuti stoga ističu da se ljekovi čuvaju na suvom, tamnom i hladnom mjestu, odnosno na temperaturi do 25 stepeni.

Apotekari savjetuju i da se antibiotici tokom vrelih dana čuvaju u frižideru, jer bi u protivnom mogli izgubiti stabilnost i efikasnost.

Ljekove protiv epilepsije, ljekove za srce ili hormonske terapije zbog osjetljivosti ne bi trebalo izlagati višim temperaturama ili jačoj svjetlosti.

Kapi za nos, kapi za oči i kapi za uši, potrebno je čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni, a kapi za oči neophodno je baciti najkasnije 30 dana nakon otvaranja.

Kada je riječ o putovanjima, stručnjaci poručuju da se ljekovi drže van prtljažnika ili kasete blizu volana, gdje temperatura može biti znatno viša.

Ukoliko je potrebno da na put ponesete ljekove koji zahtijevaju hlađenje poput insulina, ili antibiotika, obavezan je ručni frižider, ali je potrebno voditi računa da lijek ne dođe u direktan kontakt sa ledom ili hladnim pakovanjem, čime bi bio izložen preniskim temperaturama koje bi ga takođe mogle oštetiti.

U skladu sa tim, preporuka stručnjaka je da se kutija lijeka upakuje u hermetički zatvorenu plastičnu kutiju. Za putovanje avionom savjetuju da se ljekovi nose u ručnom prtljagu.

Tokom ljetnjih vrućina, kako kažu stručnjaci, najbolje je za prenos ljekova koristiti termo torbe ili futrole za prenos ljekova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније