Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

21. 07. 2024. 20:30 >> 20:37
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE OTKRILO

Previše probiotika nije zdravo

Nakupljanje bakterija u tankom crijevu može da dovede do dezorijentisanosti, nadutosti i bolova u stomaku.

 


Od toga da stvaraju ravnotežu među bakterijama u crijevima, do toga da pomažu u održavanju optimalne tjelesne težine, godinama se spominju prednosti probiotika i njihova povezanost sa zdravljem sistema za varenje. Novi dokazi, međutim, pokazuju da previše probiotika može da prouzrokuje prilično neprijatne simptome.

Pretjerana upotreba dobrih bakterija može da rezultira njihovim značajnim nakupljanjem u tankom crijevu, što može da dovede do dezorijentisanosti, nadutosti i bolova u stomaku.

U nedavno objavljenoj studiji, u kojoj je učestvovalo 300 pacijenata koji su svi uzimali probiotike, njih 122 je prijavilo nadimanje, probleme poput zbunjenosti i teškoća sa koncentracijom.

„Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje su se razmnožavale u tankom crijevu pacijenata, ali i visok nivo D-mlječne kisjeline, koja se dobija kada bakterije laktobacilusa fermentišu šećer iz svoje hrane”, rekao je dr Satiš Rao, direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji.

Poznato je da je D-mlječna kisjelina privremeno toksična za ćelije mozga. Istraživači su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mlječne kisjeline u krvi od normalne.

Neki su rekli da im je dezorijentacija i gubitak kognitivne sposobnosti, koja je trajala od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bila toliko ozbiljna da su morali da napuste posao.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu Clinical and Translational Gastroenterology, ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, izazvanog visokim nivoom D-mlječne kisjeline u crijevima i upotrebom probiotika.

Iako probiotici mogu da budu više nego korisni u nekim situacijama, poput pomaganja pacijentu da obnovi bakterije u crijevima nakon uzimanja antibiotika, istražitelji su savjetovali oprez kod njegove prekomjerne i neselektivne upotrebe.

„Probiotike treba tretirati kao lijek, a ne kao dodatak ishrani”, ističe dr Rao.

Doktor napominje da bi, takođe, bilo dobro da se umjesto kapsula sa čistim probioticima, koriste namirnice koje imaju dejstvo probiotika, kao što su crna čokolada, jogurt, kisjeli kupus i naročito kefir.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније