Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.J. [ N1 ]

27. 06. 2024. 22:57 >> 22:57
Čitaj mi:

zaštita od štetnih zraka

Simbol koji bi uvijek trebalo da tražite na kremi za sunčanje

Uvijek provjerite kreme za sunčanje prije kupovine, kako biste se bolje zaštitili od štetnih zraka koji mogu dovesti do raka.

Opekotine od sunca i dehidracija samo su neki od rizika pretjeranog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite. Boravak u hladu i pijenje puno vode može pomoći, ali zaštita od sunca je i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, odnosno SPF faktorom, piše Miror.

Nošenje SPF-a je važno za zaštitu vaše kože od štetnih UV zraka. Izlaganje UV zracima bez odgovarajuće zaštite od sunca može dovesti do opekotina, toplotnog osipa, prevremenog starenja kože i hiperpigmentacije.

U nekim slučajevima, izlaganje UV zracima povećava rizik od razvoja raka kože, prenosi N1 Zagreb.

Kada kupujete kremu za sunčanje, uvijek treba da kupite kreme sa UVA ili UVB simbolom na sebi. Unutar kruga treba da budu zvjezdice, a broj zvjezdica će vam reći nivo zaštite.

Kreme za sunčanje su ocijenjene od jedne do pet zvjezdica na osnovu nivoa zaštite koji nude, pri čemu je pet naravno najveća zaštita.

Šta je SPF?

SPF označava stepen zaštite od štetnih zraka koji izazivaju opekotine. Posebno mjeri efikasnost proizvoda u smanjenju opekotina na vašoj koži.

Šta su UVA zraci?

UVA zraci su štetni zraci koji imaju sposobnost da prodru duboko u dermis, sloj kože koji se nalazi dublje u tijelu. Ovi zraci su stalno prisutni tokom cijelog dana, i iako nisu odmah vidljivi, njihov uticaj je značajan – mogu da prodiru kroz oblake, pa čak i kroz staklo.

Poznato je da UVA zraci prodiru u kožu dublje od UVB zraka, što dovodi do dugotrajnih oštećenja kao što su različiti oblici raka kože. Oni takođe mogu značajno doprinijeti procesu starenja izazivajući bore i pjege od sunca.

Šta su UVB zraci?

UVB zraci se uglavnom apsorbuju u epidermu i gornjim slojevima dermisa kože. Ovi zraci su odgovorni za opekotine od sunca i crvenilo kože. Iako ne prodiru tako duboko kao UVA zraci, jednako su štetni. UVB zraci značajno doprinose nastanku raka kože, uključujući melanom, a takođe ubrzavaju starenje kože.

Važno je napomenuti da percipirani nivo zaštite koji pruža proizvod može biti zavaravajući. Na primjer, krema za sunčanje sa niskim SPF-om može imati više zvjezdica koje ukazuju na visok nivo UVA zaštite. Međutim, nije tako precizan kao kreme koje imaju indicirane faktore zaštite od UVA i UVB zračenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније