Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ Klix.ba ]

27. 06. 2024. 09:23 >> 09:23
Čitaj mi:

OPREZNO

Ovo voće u kombinaciji s ljekovima može izazvati trovanje i smrt

Uzimate li ljekove za snižavanje pritiska, antidepresive, ljekove za liječenje raka, ljekove za srce ili antibiotike, iz prehrane izbacite ovu voćku.

 

Riječ je o grejpfrutu ili grejpu koji u sebi sadrži hemikalije furanokumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju lijek u crijevima, zbog čega se učinak lijeka može udvostručiti, pa čak i utrostručiti te tako naštetiti organizmu, izvijestili su istraživači sa univerziteta u Ontariju.

Posljedice pijenja soka ili jedenje grejpa u kombinaciji s ovim ljekovima uključuju unutarnja krvarenja, promjenu srčanog ritma, oštećenja bubrega i iznenadnu smrt.

Od više od 85 ljekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji s grejpom, njih 43 mogu imati smrtonosne posljedice.

"Jedna tableta s čašom soka od grejpa može biti jednaka deset tableta s čašom vode. Ljudi ne vjeruju kad to čuju, ali tako terapija postane otrov samo zbog soka", rekao je voditelj istraživanja, dr. David Bailey.

On i njegov tim otkrili su kako sličan učinak grejpa na apsorpciju ljekova imaju i sorta naranča Sevilla te limeta, pa se i njih preporučuje izbjegavati ako pijete ljekove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније