Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

17. 06. 2024. 10:28 >> 10:28
Čitaj mi:

POKRENUTA ISTRAGA

Lijek protiv bolova -  Nuspojave povezane s nizom bolesti i smrti

Evropski regulator za ljekove pokrenuo je istragu o popularnom lijeku metamizol, koji je povezan sa nizom bolesti i smrti.

 

Evropska agencija za ljekove (EMA) potvrdila je da istražuje lijek protiv bolova metamizol. Sumnjaju da je povezan sa slučajevima koji su doveli do smrti pacijenata i stanja u kom su bijela krvna zrnca ozbiljno oslabljena, prenosi Dnevnik.hr.

Observer je prošlog novembra otkrio da je grupa pacijenata u Španiji pokrenula pravni postupak protiv svoje vlade. Tvrde da nisu zaštitili ljude od nuspojava lijeka.

Lijek, koji se u Španiji prodaje pod markom Nolotil, već je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući UK.

On je u prodaji pod više imena, među kojima su Algozon, Algokalmin, Analgin, Dipirona, Novalgin, Neo-Melubrin i Optalgin.

U Srbiji se prodaje pod imenima Analgin i Novalgetol.

Evropska agencija za ljekove je rekla da postoji "zabrinutost da mjere koje se sprovode za smanjenje poznatog rizika od agranulocitoze možda neće biti dovoljno učinkovite".

Reviziju EMA-e zatražila je finska agencija za ljekove nakon nedavnih slučajeva agranulocitoze. Kompanija koja prodaje metamizol u Finskoj zatražila je povlačenje dozvole za tržište iz sigurnosnih razloga, rekla je EMA.

Regulator je rekao:

"EMA-in Odbor za sigurnost sada će pregledati rizik od agranulocitoze za sve ljekove koji sadrže metamizol odobrene u EU. Oni će procijeniti uticaj agranulocitoze na razmjeru koristi i rizika ljekova i izdaće preporuku o tome treba li zadržati, promijeniti, suspendovati ili opozvati njihova odobrenja za stavljanje u promet širom EU."

Agencija je rekla da informacije o proizvodu o metamizolu navode agranulocitozu ili kao rijetku nuspojavu (javlja se u do 1 na 1.000 ljudi) ili kao vrlo rijetku nuspojavu (do 1 na 10.000). Mjere za smanjenje ovog rizika razlikovale su se od zemlje do zemlje, navodi se.

Metamizol ili dipiron je lijek protiv bolova, grčeva i temperature. Najčešće se daje na usta ili intravenskom infuzijom. Pripada porodici ljekova ampiron sulfonata i patentiran je 1922. godine. Metamizol se prodaje pod različitim trgovačkim imenima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније