Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1

10. 06. 2024. 13:19 >> 13:18
Čitaj mi:

KOMENTAR DIJETETIČARKE

Zašto dolazi do nadutosti dok putujete avionom

Ako ste odlučili da putujete avionom, moguće je da ćete osjetiti neke simptome kao što su bol u stomaku, nadimanje i zatvor. Mnogi će to pripisati strahu od letjenja, ali to može da se desi svakome.

Dijetetičarka Megan Rosi istakla je da nema sindrom iritabilnog crijeva, ali da je imala slične simptome.

Da bi objasnila zašto je nadutost uobičajen među putnicima, ona je koristila plastićnu čašu jogurta sa aluminijumskim poklopcem kao dio svoje demonstracije.

„Zamislite ovu čašu kao svoje crijevo na nivou zemlje. Gas koji stvaraju vaši mikrobi ima prostora da se kreće, ali kako se avion podiže, promjena vazdušnog pritiska izaziva širenje gasa i može izazvati nadimanje i bol u stomaku“, rekla je ona.

Iako je ovo stanje neprijatno, postoje načini da se smanji pritisak pripremajući se prije putovanja.

Rosi predlaže da smanjite hranu koja izaziva nadimanje kao što su pasulj, avokado, pečurke i luk 24 do 48 sati prije putovanja.

Ako iskusite ove simptome privremeno tokom putovanja, dijetetičarka preporučuje jednostavne zamjene - zamijenite avokado i ulje avokada maslinovim uljem, a umjesto pečuraka jedite patlidžan. Takođe, koristite jaja umjesto pasulja kao izvor proteina, prenosi Klix.ba.

Iako su ove namirnice zdrave, a i dalje imate nadimanje i bolove, najbolje bi bilo da se obratite ljekaru. Takođe, ako imate problema sa zatvorom tokom ljeta, bilo bi preporučljivo da pijete magnezijum i unosite više vlakana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније