Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

01. 03. 2024. 10:52 >> 10:53
Čitaj mi:

IMA BROJNE PREDNOSTI

Jednostavan gest roditelja koji je jedna od najvažnijih stvari za zdrav razvoj djeteta

Jednostavan gest koji roditelji mogu uraditi je zapravo jedna od najvažnijih stvari za zdrav psihofizički razvoj djeteta. Riječ je o zagrljaju. Istraživanje koje je sprovela Nacionalna dječija bolnica u Ohiju pokazalo je da su djeca pametnija što ih roditelji više grle.

 

 

 

 

Dijete koje  često dobija zagrljaje je sretnije, zadovoljnije, samosvjesnije, inteligetnije, brže u zaključivanju, bolje pamti i zna se nositi s različitim životnim izazovima.

U rezultatima spomenutog istraživanja je takođe navedeno da su djeci potrebna četiri zagrljaja dnevno za srećno djetinjstvo, osam dnevno za održavanje zadovoljstva te 12 zagrljaja dnevno za samopoštovanje i razvoj.

Bitna je i dužina trajanja zagrljala. Naime, kada se grlimo od sedam do dvadeset sekundi, otpušta se oksitocin, koji se zove i hormon sreće.

Dodiri i zagrljaji ne samo da povećavaju nivo oksitocina, nego i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšavaju imunološki sistem.

Posebno je bitan neposredan odnos, kao i vrijeme provedeno u komunikaciji sa djetetom zbog sve većeg uticaja društvenih mreža i online medija, koji za rezultat imaju sve veću otuđenost i usamljenost među svim populacijama u savremenom društvu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније