Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ Klix.ba ]

12. 02. 2024. 10:40 >> 10:40
Čitaj mi:

SAVJETI STRUČNJAKA

Zdravo je donirati krv, evo zašto

Sasvim sigurno imate prijatelja ili barem poznanika, možda i više njih, koji redovno doniraju krv. Davanje  krvi omogućava mnoge medicinske postupke i tretmane i pomaže da se spasu hiljade života svake godine.

 

 

“Davanjem krvi možete pomoći žrtvama nesreća, novopečenim majkama koje imaju krvarenje pri porodu, pacijentima s rakom, onima kojima su potrebne operacije i transplantacije te onima koji se liječe od hroničnih bolesti poput anemije srpastih stanica”, pojasnio je član američkog Crvenog krsta za Yahoo Life.

Ono što neki ljudi možda ne shvataju jeste da davanje krvi ne pomaže samo primateljima. “Davanje krvi pomaže u spašavanju života pacijenata kojima je potrebna medicinska pomoć, ali ima i koristi za darivatelja”, kažu u Crvenom krstu.

Evo nekoliko iznenađujućih načina na koje davanje krvi može pomoći vašem zdravlju.


Davanje krvi omogućava provjeru vaših vitalnih znakova

Kad se prijavite u centar za darivanje krvi, osoblje će najprije pregledati vaše vitalne znakove, krvni pritisak i otkucaje srca, kako bi vidjeli ispunjavate li uslove za davanje krvi. Takođe će testirati vašu krv kako bi provjerili ima li anemije i nedostatka željeza, kao i zaraznih bolesti, poput hepatitisa i HIV-a.


Može sniziti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanog udara

Hemoglobin je protein koji stvara koštana srž. Zadržan u crvenim krvnim stanicama, hemoglobin pomaže tim stanicama u prijenosu kiseonika iz pluća u tijelo kroz vaše arterije. Simptomi visokog ili niskog hemoglobina uključuju umor, vrtoglavicu ili otežano disanje.
Za osobe s visokim hemoglobinom, davanje krvi smanjuje viskoznost krvi – gustoću i ljepljivost krvi. Viskoznost krvi može doprinijeti nastanku krvnih ugrušaka, moždanih i srčanih udara.


Davanje krvi može pomoći kod nekih nasljednih bolesti

Nasljedna hemokromatoza je poremećaj koji uzrokuje nakupljanje viška željeza u krvi. Za ljude koji pate od ovog stanja dobro je da daruju krv.

Jača mentalno zdravlje

Istraživanja pokazuju da pomaganje drugima, što uključuje i davanje krvi, može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje i dobrobit, uključujući i manje stresa i poboljšane raspoloženja i samopoštovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније