Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.B.

11. 02. 2024. 17:02 >> 17:02
2
Čitaj mi:

OPASAN TREND

Ginekolozi upozoravaju da porođaj kod kuće bez nadzora stručnjaka nosi veliki rizik

Posljednjih nekoliko godina pojavio se novi trend trudnica da organizuju porođaj kod kuće, a ginekolozi upozoravaju na određene rizike.

Kraljevski koledž akušera i ginekologa (RCOG) u Londonu upozorio je na rizike trenda slobodnog rađanja. Saopštili su kako treba podržati žene da rađaju kako žele, ali i da sigurnost mora biti na prvom mjestu.

"Porodice moraju biti svjesne rizika ako se odluče na porođaj bez ljekara ili babice", naveli su.

Smatra se da su slobodni porođaji ili porođaji bez asistencije u porastu nakon pandemije kovida-19, kada su se mnoge mame bojale rađati u bolnicama zbog rizika od zaraze virusom.

"Žene nisu svjesne koliko slobodan porođaj može biti rizičan", smatraju ginekolozi.

"Žene imaju pravo rađati u okruženju u kojem se osjećaju ugodno i treba ih podržati u njihovom izboru. Međutim, sigurnost je najvažnija i ženama se savjetuje da se informišu o svim rizicima kako bi mogle donijeti pravu odluku", izjavila je profesorica Asma Khalil, potpredsjednica RCOG-a.

Khalil kaže da kućni porođaji, uz podršku babice, mogu biti prikladni za zdrave žene niskog rizika ili za žene koje rađaju drugo ili treće dijete i imaju zdravu trudnoću.

"Međutim, za prvorotke, dokazi pokazuju da kućni porođaj povećava rizik od lošeg ishoda za bebu. Određeni stepen tjeskobe oko porođaja uobičajen je kod mnogih budućih majki. Zato ženama treba dati priliku da iskreno razgovaraju o svemu s babicom ili ljekarom", napomenula je Khalil.

Podaci objavljeni prošlog mjeseca pokazuju da žene u Velikoj Britaniji umiru pri porođaju istim stopama kao prije dvije decenije. Pregledom su zabilježene ukupno 293 žene koje su umrle tokom trudnoće i unutar šest sedmica nakon porođaja između 2020. i 2022. godine. Krvni ugrušci bili su vodeći uzrok smrti novopečenih majki, a slijede koronavirus i bolesti srca.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније