Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ n1 ]

12. 12. 2023. 22:24 >> 22:24
Čitaj mi:

OBRATITE PAŽNjU

Crvenilo oka: Uzroci nastanka i liječenje

Jedno od najuočljivijih promjena na oku, a koje nas nerijetko i uplaši je crvenilo oka. Ponekad je riječ o bezopasnim pojavama, ali često može da bude simptom ozbiljnih oboljenja, pa je potrebno biti na oprezu, objašnjava za portal N1 dr Tamara Filipović specijalista oftalmologije i oftalmohirurg.

 

 

„Kad nam oči pocrvene, kad mislimo da su pune krvi, u stvari vidimo jako proširene krvne žilice vežnjače, koje na bijeloj beonjači izgledaju još crvenije. Pošto se nalazi na površini oka, vežnjača je najviše izložena svim štetnim uticajima i prva reaguje, odnosno stupa u odbranu oka. Zato ne treba da nas čudi ili plaši što oči često pocrvene, svrbe, suze“, ističe naša sagovornica.

Ona dodaje da je to samo odbrambena reakcija, znak upozorenja da se oko brani. Prema tome, crvenilo ili hiperemija konjunktive je stanje pojačane prokrvljenosti konjunktive kada njeni krvni sudovi postaju dilatirani, jače izvijugani, prepunjeni krvlju i lakše uočljivi.

Hiperemija je najčešće znak akutnog zapaljenskog procesa u tkivu konjunktive, ali može biti i odgovor konjunktive na dejstvo akutnih i hroničnih iritativnih faktora.

Uzroci za pojavu crvenila
Prema riječima dr Filipović, najčešće zapaljenje koje izaziva crvenilo oka je konjunktivitis, odnosno zapaljenje vežnjače. Konjunktivitisi mogu biti akutni i hronični. Kod akutnih bakterijskih konjunktivitisa simptomi se javljaju naglo, a pacijent se žali na osjećaj grebanja, bockanja i prisustva osjećaja stranog tijela u oku.
„Oko je jako crveno i postoji pojačano lučenje suza. Očni kapci su otečeni, pacijentu smeta svjetlost, a prisutan je i obilan sekret. Pacijenti vrlo često uzimaju, na svoju ruku, pojedine kapi koje dovedu do poboljšanja, ali ne i do izlječenja konjunktivitisa. Najveći je problem što akutni konjunktivitis takvim liječenjem, ostaje praktično nedoliječen i prelazi u hronični konjunktivitis koji ostaje za cio život“, kaže naša sagovornica.

Dr Filipović naglašava da liječenje mora da sprovodi očni ljekar koji će postaviti dijagnozu i prepisati odgovarajuće kapi.

„Zbog toga, nemojte sami liječiti konjuktivitis kada primijetite ove simptome“, upozorava oftamolog dr Filipović.

Blefaritis ili upala ruba kapka
„Relativno čest uzrok crvenila i iritacije oka je upala ruba kapaka ili blefaritis. Obično nastaje kao posljedica poremećaja funkcije lojnih žlijezda u kapku, a rjeđe su u pitanju bakterijske ili parazitarne infekcije“, objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim riječima, pacijenti sa blefaritisom imaju osjećaj peckanja i žarenja u očima, svrab umjerenog inteziteta, fotofobiju i pojačano lučenje suza. Prednja ivica rubova kapaka je zadebljana i crvena.

Terapija
„Terapija podrazumijeva održavanje higijene ivica kapaka uz odgovaraju upotrebu kapi ili masti koje oftalmolog prepiše“, naglašava dr Filipović za portal N1.

Ona navodi da do crvenila kapaka može da dovede i halacion ili, kako je u narodu daleko više poznat, čmičak. U pitanju je upalna cistična promjena lojnih žlijezda u kapcima. Često se javlja kako kod odraslih osoba, tako i kod djece. Ponekad, kod starijih osoba se javljaju recidivirajući čmičkovi, što znači da se stalno iznova pojavljuju.

„Crveno oko se javlja i kao posljedica krvarenja ispod vežnjače, česta je pojava koja može jako da uplaši pacijenta. U većini slučaja radi se o upadljivoj, ružnoj, ali bezopasnoj pojavi. Subkonjunktivalna hemoragija ili izliv krvi u subkonjunktivalni prostor je čest klinički nalaz. Svijetlo su crvene boje, homogenog izgleda i jasno ograničene“, ističe ona.

Prema njenim riječima, mogu se javiti spontano u kliničkom toku nekih internističkih bolesti, kao što su dijabetes, arterijska hipertenzija, arterioskleroza ili zbog prskanja zida krvnih sudova usljed naprezanja u slučaju kašlja, opstipacije ili fizičkog napora, ali i pri različitim povredama. Spontano nestaju za posle dvije do tri nedjelje bez ikakvih posljedica i ne zahtijevaju nikakvo liječenje.

Oko je važan organ i svaka povreda treba da se provjeri
„Oko je crveno i poslije svake povrede. Do crvenila dolazi zbog zapaljenja oka koje je povreda izazvala. Oko je važan organ i svaka povreda treba da se provjeri“, navodi dr Filipović.

Dr Filipović kaže da tokom obavljanja različitih poslova, može da se desi da nam upadne nešto u oko. Često se dešava kada varioci ne nose zaštitne naočare. U takvoj situaciji uglavnom prvo malo sačekamo da vidimo da li dobro vidimo na to oko, a zatim počinjemo da trljamo to oko. I to ne bi smjeli da radimo jer trljanjem nanosimo oku još veće povrede.

„Zapaljenja oka kao što su zapaljenje rožnjače, dužice, takođe, su praćena crvenilom oka, ali u tom slučaju crvenilo je značajno ozbiljniji simptom nego kod konjunktivitisa. Zapaljenje rožnjače ili keratitis, predstavlja ozbiljnije stanje koje je udruženo sa crvenilom oka. Kao i svako tkivo i rožnjača na svaki štetan činilac reaguje zapaljenjem“, navodi doktorka.

Ona ističe da je glavni simptom svakog zapaljenja je crvenilo, ali pošto rožnjača nema krvnih sudova, ona ne može da pocrveni. Zato je vežnjača oko nje crvena, a uz nju ide još i bol, pad vida i jako grebanje.

„Crvenilo oka se javlja i kod glaukoma, a od simptoma kod akutnog glaukoma, koji su jako izraženi zbog naglog skoka očnog pritiska, javljaju se i iznenadno smanjenje vida, bol u oku, jaka glavobolja, a nekad i mučnina i povraćanje. Inače, pod glaukomom podrazumevamo veliku grupu bolesti oka kod kojih je zajedničko povećanje očnog pritiska koji dovodi do oštećenja vidnog živca“, kaže sagovornica portala N1.

Ona dodaje da u zavisnosti od tipa galukoma razlikuje se i terapija. Cilj terapije je snižavanje očnog pritiska do granice kada on ne ugrožava funkciju vidnog živca.

Dr Filipović kaže da je važno spomenuti i tumorske promjene vežnjače koje dovode do proširenja krvnih sudova, a ponekada i do upale.

„Svaka izraslina na vežnjači se odmah vidi. U većini slučajeva su dobroćudne, ali mogu biti i zloćudne. Tu je i pterigijum kada vežnjača kao mali trougao prerasta preko ivice na providnu rožnjaču i lagano napreduje prijeteći da pokrije zenicu. Pterigijum se operiše kad ugrozi vid, inače ne, jer zna da se ponovo javi posle operacije“, navodi doktorka.

Prema njenim riječima, kod velikog broja pacijenata koji imaju alergije, javljaju se problemi sa očima. Često su prisutni svrab, suzenje, otok i crvenilo kapaka i konjunktive. Akutni alergijski konjunktivitis je alergija oka koja nastaje usljed direknog kontakta oka sa alergenom.

„Najčešći alergeni su kapi ili masti za oči ili kozmetićki preparati. Reakcija se javlja nekoliko minuta poslije kontakta sa alergenom. Liječenje se sprovodi uklanjanjem alergena, odnosno ispiranjem i primjenom antihistaminika“, ističe sagovornica.

U svakom slučaju, bilo koji uzrok crvenila oka da se javi, savjetuje se odlazak kod oftalmologa kako bi se preduzelo adekvatno liječenje uz odgovarajuću terapiju, preporučuje spec dr Tamara Filipović, oftamolog i oftalmohirurg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније