Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Б.

01. 12. 2023. 22:27 >> 22:34

NAPRAVLjENO U LABORATORIJI

Mikro roboti od ljudskih ćelija – liječe oštećeno nervno tkivo

Naučnici su u laboratoriji napravili prve mikro robote od ljudskih ćelija, koji su u stanju da izliječe oštećeno nervno tkivo, navodi se u studiji Tafts Univerziteta u Medfordu, objavljenoj u naučnom časopisu "Nature".

Ovi prvi bio-roboti, koji su nazvani antrobots (anthrobots) su napravljeni od ljudskih trahealnih ćelija – organa kroz koji prolazi vazduh od grla do pluća.

Da bi testirali iscjeliteljske mogućnosti ovih bio-robota naučnici su u laboratorijskim uslovima, stavili antrobote na oštećeno ljudsko tkivo.

Nakon samo tri dana, navodi se, tkivo je u potpunosti regenerisano, što je iznenadilo istraživače, jer ćelije ovih mikro-robota nisu bile ni na koji način genetski modifikovane ili programirane za takvu funkciju.

Smatra se da ovi bio roboti mogu da budu personalizovani, odnosno, napravljeni od ćelija svakog bolesnika ponaosob i da mogu veoma uspješno da čiste arterije od neželjenih naslaga, razgrađuju nagomilanu sluz ili da kroz tijelo pacijenta, efikasno dostavljaju prepisane ljekove do određenih organa.

Kombinovanjem više tipova ljudskih ćelija, naglašava član istraživačkog tima biolog Majkl Levin, moguće je napraviti antrobote koji mogu vršiti složene funkcije u liječenju ljudi, bilo da je riječ o pravljenju novog tkiva ili kompleksnom ispitivanju bolesti.

"Jednom kada nauka u potpunosti otkrije koje ljudske ćelije ili kombinacije ćelija imaju najveću moć iscjeljenja, od njih se mogu praviti mali bio-roboti koji će služiti i u regenerativnoj medicini uključujući i ponovno izrastanje ljudskih organa, pa čak i udova", kaže Majkl Levin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније