Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

11. 01. 2023. 10:50 >> 10:45

STRUČNO MIŠLjENjE

Promjene boje nosa kod pasa – koji su razlozi i ima li povoda za zabrinutost?

Požrtvovani vlasnici pasa često primjećuju i najmanje promjene u izgledu svojih ljubimaca. Svaka, pa i najmanja promjena može izazvati osnovanu sumnju i zabrinutost za vašeg psa. Neke promjene su potpuno normalne i nijesu zabrinjavajuće, ali neke su razlog za posjetu veterinaru.

Ako ste primijetili promjenu boje nosa vašeg psa, to može izazvati zabrinutost. Promjena boje može da ide iz crne u rozu, ili iz roze u crnu, a uzroci promjene mogu biti raznovrsni.

Ovako nešto obično ne predstavlja problem, ali postoje i razlozi zbog kojih možda morate do veterinara.

STAROST PSA
Jedan od najčešćih razloga diskoloracije nosa je starost. Količina pigmenta u nosu može da se mijenja sa godinama, iz tamnije boje može prijeći u svjetliju i obrnuto.

POVREDA
Fizičke povrede nosa, kao što su ogrebotine i posjekotine, mogu uzrokovati da nos na tim djelovima bude roze boje. Kada povreda zaraste, boja nosa bi trebalo da se vrati u prvobitnu boju.

VREMENSKI USLOVI (sniježni nos)
Ako primijetite da je došlo do promjene boje nosa od tamnije ka svijetlijoj, sa dolaskom zime i padom temperature vazduha, onda je to nešto što je poznato kao sniježni nos. To je pojava koja se dešava prirodno mnogim psima, usljed nedostatka sunca i vitamina D.

Neke rase pasa su podložnije ovoj pojavi, kao što su zlatni retriveri, labradori, haskiji i neke rase ovčara.

KONTAKTNI DERMATITIS
Ukoliko pas svojom njuškom dođe u kontakt sa nečim na šta je alergičan, može doći do promjene boje nosa. Alergijske reakcije su uglavnom propraćene s još nekim simptomima, kao što je natečen nos.

Alergeni nekad mogu biti i pseće činije za hranu, jer su neki psi alergični na određenu vrstu plastike.

NAZALNA DEPIGMENTACIJA (dudley nose)
Nekad nos psa promijeni boju bez jasnog uzroka. Ovo nije zabrinjavajuća pojava. Nos može parcijalno ili potpuno da izgubi boju, do skroz roze ili čak skroz bijele boje.

Za mnoge pse ovo je privremena pojava, ali treba znati da se nekima nikad ne vrati boja. Rase koje su podložnije ovakvim promjena boje na nosu su irski seteri, poenteri, pudle, dobermani, avganistanski hrtovi, zlatni retriveri, samojedi i bijeli njemački ovčari.

BAKTERIJSKE INFEKCIJE
Kada je bakterijska infekcija uzrok promjene boje nosa, uz nju su prisutni i drugi simptomi. Nos izgleda natečeno, sa sekretom iz nosa i generalno nezdravo.

Ako primijetite ove simptome i mislite da je u pitanju bakterijska infekcija, potrebno je da se obratite veterinaru, kako bi dao odgovarajuću terapiju za suzbijanje infekcije.

PEMFIGUS
Pemfigus predstavlja autoimuno kožno oboljenje. Simptomi ovog oboljenja su, veziklue ili bule na i oko nosa psa. Ukoliko ovo primijetite, kontaktirajte veterinara, kako biste izliječili simptome ovog oboljenja.

VITILIGO
Vitiligo pogađa i ljude i pse. Može da zahvati cijelo tijelo, a ne samo nos kod pasa.

Ako nos krene da gubi boju usljed ovog poremećaja, depigmentacija će se brzo pogoršati. Ipak ovo stanje ne utiče na zdravlje psa, samo na njegov izgled. Ovo stanje se dešava usljed poremećaja, gdje imuni sistem psa, počinje da napada pigment u ćelijama.

Jazavičari, dobermani, rotvajleri, labarador retriveri i njemački ovčari su rase koje su najpodložnije vitiligu.

DISKOIDNI LUPUS
Diskoidni lupus je takođe autoimuna bolest, čiji simptomi se ogledaju u plikovima po nosu vašeg psa i oko njega. Simptomi ove bolesti se pogoršavaju kada je koža izložena sunčevim zracima.

RAK KOŽE
Rak kože može uzrokovati promjenu boje nosa psa. Psi sa svijetlom bojom nosa su osjetljivi na opekotine od sunce i podložni raku kože.

Potrebno je mazati odgovarajće kreme sa zaštitnim faktorom na djelove kože koje su direktno izloženi suncu.

Ako se pitate zašto je nos vašeg psa promijenio boju, nadamo se da ćete naći odgovor.

Sama promjena boje nosa, ne mora da bude ništa opasno i ne znači da treba odmah da se zabrinete. Najvjerovatniji razlozi su promjena vremena i starost psa, mnogi psi mijenjaju boju nosa, upravo zbog ovoga. Diskoloracija nosa u pratnji sa drugim simptomima, može ukazivati na ozbiljnija oboljenja i ukoliko ste zabrinuti najbolje je da posjetite veterinara i potražiti stručno mišljenje, navodi sajt hepper.com.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније