Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ I. P. ]

26. 07. 2022. 09:41   >>  09:38

STRUČNJACI UTVRDILI UZROK

Riješena misterija upala jetre kod djece

Britanki ljekari vjeruju da su utvrdili uzrok nedavnih misterioznih problema sa upalama jetre kod djece i navode da su istraživanja pokazala da su krivac za to dva virusa koja obično ne prave nikakve probleme u organizmu.  

 

U proteklih nekoliko mjeseci više od 1.000 djece, mnogi od njih mlađi od pet godina, u 35 država imalo je upale jetre nepoznatog porijekla, a nekima je bila neophodna transplantacija, prenosi BBC.

Dva tima istraživača iz Londona i Glazgova došli su do zaključka da su djeca, zbog restrikcija uvedenih tokom pandemije kovida, mnogo kasnije nego što je to uobičajeno došli u dodir sa dva uobičajena virusa na koja nijesu stekla imunitet kada je trebalo.

Riječ je o adeno virusu, koji normalno prouzrokuje blagu prehladu i eventualno blage stomačne probleme, i o adeno-pridruženom virusu dva, koji normalno ne prouzrokuje bolest i potreban mu je "pomoćni virus", kao što je adenovirus, da bi se razmnožavao.

U normalnim okolnostima djeca se od tih virusa veoma brzo oporave, a sada su oni u nekim slučajevima prouzrokovali ozbiljne upale jetre.

Naučnici su isključili mogućnist da je za tu bolest kriv korona virus ili vakcina protiv njega, a zaključili su da za takav razvoj bolesti ulogu igra genetsko nasljeđe.

"Zbog dugog lokdauna tokom pandemije djeca se nijesu miješala i nijesu međusobno prenosila te viruse, pa tako nijesu u vrijeme kada je trebalo stekla imunitet na te uobičajene infekcije“, rekla je virusolog, profesorka Džudit Bojer.

Kada su restrikcije ukinute, dodala je, djeca su ponovo počela da se miješaju i odjednom su bila izložena virusima i nizu infekcija na koje nijesu stekla imunitet, kako je to uobičajeno.

Profesorka Ema Tompson, koja je vodila istraživanje u Glazgovu, kaže da je riječ o važnim saznanjima, ali upozorava da je ostalo dosta pitanja bez odgovora.

"Potrebne su nam dodatne studije kako bismo bolje shvatili kakvu je tačno ulogu imao adeno pridruženi virus dva u ovim oboljenjima jetre kod djece“, kazala je Tompson.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније