Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Izvor: Klix [ I. P. ]

16. 09. 2021. 11:35   >>  11:36

INSOMNIJA

Namirnice pred spavanje za miran san

Izbjegavanje korišćenja mobilnog telefona prije spavanja, meditacija, eterično ulje lavande... Postoje brojni načini koji obećavaju dobar san. Međutim, rješenje bi se moglo kriti i u hrani koju jedete prije nego što odete u krevet.


Otprilike trećina ljudi ima problema sa insomnijom, a ovih nekoliko namirnica mogu vam pomoći da mirno spavate:

Banane

Iako se uopšte smatraju hranom koja služi za povećanje energije, banane su bogate magnezijumom koji opušta mišiće. Istraživanje je pokazalo da magnezijum može pomoći u liječenju nesanice i drugih problema povezanih sa spavanjem. Sadrže i serotonin i melatonin koji podstiču san.

Bademi

Poznati su kao izvor zdravih masti, a takođe su puni triptofana i magnezijuma, koji pomažu u opuštanju funkcije mišića i nervnog sistema. Oni istovremeno ujednačavaju vaš srčani ritam. Niacin igra ključnu ulogu u regulaciji stresa, pomažući u ublažavanju tegoba i depresije, što dovodi do boljeg sna.

Med

Samo jedna kašika sirovog meda dovoljna je za podsticanje oslobađanja melatonina u mozgu. Smanjuje lučenje neuropeptida oreksina, koji nas održava budnim. Med obnavlja zalihe glukoze u tijelu, što ga čini savršenom namirnicom za spavanje tokom čitave noći.

Zobene pahuljice

Osim što su još jedne u nizu namirnica bogatih vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje podstiču melatonin koji uzrokuje san, podstiču i proizvodnju insulina te prirodno podižu šećer u krvi. Pojedite malu zdjelu prije spavanja, a i kolačići od zobenih pahuljica isto tako imaju pozitivna dejstva.

Ćuretina

Ćuretina, jedan od najpoznatijih izvora triptofana, je odličan izvor proteina. Učiniće da se osjećate sitim kako se ne biste u toku noći probudili gladni. Dvije porcije ćuretine sadrže oko 410 miligrama triptofana, što je blizu dnevnim potrebama ovog važnog nutrijenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније