Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

22. 10. 2024. 10:00 >> 10:00
Čitaj mi:

IZMEĐU NJUJORKA I ONTARIJA

Najmanje naseljeno ostrvo na svijetu dovoljno za jednu sobu

U Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda najmanje ostrvo na svijetu nekada je bilo Bišop Rok, nevjerovatno usamljeni svetionik na engleskom ostrvu Sili. Ali svetionik je automatizovan 1982. godine, tako da Bišop Rok više nije naseljen. Gdje je najmanje ostrvo na svijetu na kome neko živi?



Najvjerovatniji podnosilac zahtjeva za Ginisa je prigodno nazvan Just Room Enough Island (Ostrvo dovoljno za sobu) u blizini zaliva Aleksandrija u državi Njujork. U pitanju je jedno od hiljadu ostrva – zapravo 1.864, prema zvaničnom prebrojavanju – kojima je prošarana rijeka Sveti Lorens koja teče sjeveroistočno iz jezera Ontario. Samo 150 metara dalje, na sljedećem ostrvu, nalazi se zamak Bold, kultna vila iz knjige priča koju je hotelski milioner Džordž Bolt počeo da gradi 1900. godine.

Dovoljno mjesta za jednu kuću i jedno drvo
Po lokalnoj konvenciji, ove male tačke između Njujorka i Ontarija se računaju kao dio arhipelaga Hiljadu ostrva samo ako su iznad nivoa rijeke tokom cijele godine i ako mogu da izdrže dva stabla ili žbunje.

Pedesetih godina prošlog vijeka, porodica po imenu Sizeland kupila je ostrvo Hab, jedno od najmanjih ostrva u kanalu, zasadila drvo i izgradila malu kolibu koja je zauzimala skoro svaki preostali kvadratni centimetar suve zemlje. Svoju novu imovinu su preimenovali u Ostrvo dovoljno za sobu (Just Room Enough Island), iz očiglednih razloga.

Ostrvo-kuća je lokalna znamenitost
Ali plan Sizelandovih za mali osamljeni kutak za vikend odmor se izjalovio. Njihova vikendica veličine ostrva na ostrvu veličine vikendice brzo je postala popularna atrakcija za turiste koji krstare rijekom. Vašington post je primijetio da posjeta ostrvu ostavlja malo prostora za greške. „Jedan pogrešan korak i moraćete da plivate."

Sa nivoom rijeke kako se vidi na Gugl mapama, ostrvo Just Room Enough izgleda ima oko tri kvadratna metara. To bi ga činilo upola manjim od Bišop stene u vreme oseke – pa čak i prije nego što se britanski svetionik oprostio od svog posljednjeg čuvara, tako da je Just Room Enough Island bilo vjerovatno najmanje naseljeno ostrvo na svijetu.

U svakom slučaju, bilo koje od ovih ostrva bi bilo odlična kupovina za one koji nisu ludi za baštovanstvom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније